Ben jij een DIY beginner?

DIY: Akoestische wandpanelen bevestigen van WooddUp

Voor een waanzinnige binnenkomer ging ik op zoek naar akoestische wandpanelen om zo een toffe houten lattenwand te creëren. Wil jij ook zo’n toffe wand en direct een fijne akoestiek in je interieur? Lees dan snel verder, want hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je eenvoudig de akupanelen bevestig op de muur. 

Houten lattenwanden zijn helemaal trendy momenteel! En hoewel ik graag trends uit de weg ga in huis, ben ik op deze helemaal verliefd! De eerste ruimte waar de lattenwand de show steelt is de hal. Direct bij binnenkomst krijg je hierdoor al een wow-effect!

DIY houten lattenwand

Ik vind een houten lattenwand dus super gaaf! En deze kun je ook zelf DIY-en. Toch koos ik om de lattenwand te maken met akoestistische wandpanelen. Dit omdat hier vilt achter zit en dit zorgt voor een verbetering van – zoals de naam al zegt – akoestiek. Het vermindert vooral galm en dat je ruimte hol klinkt. Je kan dit ook opvangen met gordijnen, vloerkleden, stoffen meubels, enzovoorts. Maar dat komt er niet in de hal, dus de geluidskwaliteit verbeteren met akoestische wandpanelen en ook nog eens een geweldige accentwall creëren. Ja, perfect! 

Welke akoestische wandpanelen?

Bij mijn zoektocht naar wandpanelen kwam ik er al snel achter dat er enorm veel aanbieders zijn, maar daarin zitten ook grote verschillen in kwaliteit. Zo heb je wandpanelen van kunststof of mdf. Sommige glansen en andere voelen grof aan. Ook verschillen de diktes en verkrijgbare lengtes. Zelfs kleuren verschillen. Zo hadden mijn ouders van de ene bouwmarkt een ‘walnoot’ kleur gekocht en deze was totaal anders dan de panelen van een andere bouwmarkt. Het is dus ook slim om niet enkel naar de prijs te kijken, maar ook welke jij er het mooiste uit vindt zien. Bestel dus zeker samples, zodat je zelf kunt beoordelen welke jij het beste/mooiste vindt. 

Mijn keus is gevallen op de Akupanelen van WooddUp in de kleur walnoot en 240 cm lang.

Hebben jullie al zin om ze te bevestigen? Wij wel!

Akupanelen bevestigen

Je kunt de panelen op twee manieren monteren: met lijm of met schroeven. Als je de wandpanelen vastmaakt met schroeven, kun je de panelen ook weer verwijderen. Maar in een betonnen of bakstenen muur is het niet handig schroeven, dus dan is lijmen een stuk sneller en makkelijker. Afhankelijk van jouw muur en wensen is dus ofwel lijm ofwel schroeven handiger.

Play Video

Stap 1: de muur checken

Natuurlijk ga je eerst bepalen waar je de lattenwand wil hebben. Check dan het stuk muur voor schroeven, haken, spijkers en of de muur waterpas is. Zet direct een waterpaslijn van onder naar boven van waar je de wandpanelen wil laten beginnen. Ga je lijmen? Reinig dan de muur ook even met een doekje. 

In mijn situatie ging het om een betonnen muur die heel scheef gebouwd is. De muur was dus totaal niet waterpas van links naar rechts. Daar kwamen we achter toen we een wandkastje daar ophingen. Nu hadden we zo de panelen erop kunnen lijmen, maar dan zou de lattenwand gaan golven. Nope dat wilde we niet. Dus wij hebben eerst een soort frame gemaakt met horizontale latten en die waterpas gemaakt en vastgezet met slagpluggen. 

Stap 2: Op maat zagen

Zijn de panelen al goed van maat: super! Zijn ze te lang, te breed of moet er een hoekje uit: dan is de volgende stap om ze op maat te maken. Meet daarvoor eerst goed uit wat de hoogte moet worden en teken dit af op de panelen. 

Zijn de panelen al goed van maat: super! Zijn ze te lang, te breed of moet er een hoekje uit: dan is de volgende stap om ze op maat te maken. Meet daarvoor eerst goed uit wat de hoogte moet worden en teken dit af op de panelen. 

Let hier trouwens even op! Mijn akupanelen hadden een andere boven en onderkant (aan 1 kant stak wat vilt verder uit) en ook begint de ene zijkant met een lat en eindigt met vilt. Mocht je dus het ene paneel vanaf de ene kant hebben afgetekend en de andere net andersom.. dan passen ze dus niet mooi aan elkaar. Sowieso is het mooier om de gezaagde kant niet in het zicht te hebben. Je kan hiervoor speciale zwarte plinten vinden in de bouwmarkt. Leer van mij mensen #kluskluns.  

Nog een tip: op de walnoot panelen zag ik amper de potloodstreep, dus plakte ik er eerst een stuk afplaktape op en tekende ik daarop af. Zo kon ik de lijn goed zien en door het tape heb je ook een nettere zaagsnede. 

 Met een zaag zaag je vervolgens gemakkelijk de panelen met latten door. Ik gebruikte een decoupeerzaag en deze truc om recht te zagen. Mocht je een cirkelzaag hebben, dan zou ik dat doen. Al kan een handzaag ook gewoon (hebben we getest voor je). 

Extra stap

Nadat ik het eerste paneel korter had gezaagd, merkte ik dat de latten nu loszaten aan die kant. Ik heb deze vanaf de achterkant terug vastgeschroefd met hele korte schroefjes. Het is slimmer om dit te doen voor het zagen, zo kan de latten niet zo klapperen. 

Stap 3: Smaller maken

De wandpanelen koop je in een vaste breedte, maar misschien heb je juist een smaller stuk (extra) nodig. Dan ga je niet aan de slag met de zaag, maar een stanleymes of breekmes. Je snijdt dan het beste door het vilt. 

Stap 4: Het eerste paneel monteren

Monteer de lattenwand aan de muur doormiddel van schroeven of constructielijm. Wil je het paneel ergens in het midden van je muur, dan is het – zoals al eerder genoemd – belangrijk om voor het eerste paneel een waterpaslijn op de muur te tekenen. 

Zelf begin ik tegen een rechte zijwand aan. Dus ik zorg er voor dat deze daartegen goed aansluit. Ook heb ik de panelen bevestigd door eerst lijm op het frame te doen, dan het paneel ertegenaan te plakken en daarna nog een paar schroeven erin geschroefd. De akupanel zit hier dus dubbel vast. 

Stap 5: het volgende paneel monteren

Doordat de akoestische panelen twee verschillende zijkanten hebben – een kant met een lat en een kant met strookje vilt – kun je meerdere panelen heel makkelijk in elkaar overlaten lopen. 

De wand begint hier met een zijkant met lat en eindigt dus met een zijkant van vilt. Daartegenaan (en een beetje erop) schuif je het volgende paneel met de lat-kant. En zonder zichtbare naad.

Het doet een beetje denken aan het kliksysteem van vloeren. Maar dan zacht. Dus druk niet te hard ertegenaan, want dan duw je het vilt te ver opzij. Gewoon rustig aan laten sluiten en weer vastschroeven of lijmen. 

Stap 6 - De afwerking

En ja, dan heb je dus de wandpanelen bevestigt en dan eindig je met een strook vilt. Dat was in ieder geval bij mij het geval. Dus wat deed ik: ik kocht een eind lamel in dezelfde kleur. Deze lijm je er dan gewoon tegenaan en dan is je lattenwand van alle hoeken mooi afgewerkt. Onder- en bovenaan heb ik verder gebruik gemaakt van een eindprofiel en speciale plint. Hierin vallen de panelen mee achter en zie je niets van een eventuele iets scheve zaagsnede. 

Samenvattend

Het bevestigen van akoestische wandpanelen is heel gemakkelijk. Vooral als je gewoon een recht muur heb en een of twee panelen op de muur kan schroeven of lijmen. En al helemaal als je niets hoef te zagen! 

Is jouw klus net als die van ons iets ingewikkelder dan gewoon een paneel tegen de muur zetten? Dan heb je het volgende nodig:

 • Een cirkelzaag, handzaag of decoupeerzaag (om korter te maken)
 • Stanleymes of breekmes (om smaller te maken)
 • Een accuboormachine (als je gaat schroeven)
 • Kleine schroeven van ongeveer 15mm (om de latten weer te bevestigen aan het vilt)
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Afplaktape
 • Zwarte schroeven (als je gaat schroeven)
 • WooddUp contructielijm (als je gaat lijmen)
 • Vierkante gatzaag (voor stopcontacten uit te zagen)

En natuurlijk de Akupanelen !

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Reacties

 1. Dinczegt:

  Antwoord
  maart 3, 2024

  Goedemorgen, geweldige uitleg. Ben benieuwd waar ik het kan kopen voor voordelige prijs of eventueel hoe wij het zelf kunnen ontwerpen/maken met hout.

  • Gracezegt:

   Antwoord
   maart 18, 2024

   Zelf hebben wij dus gekozen voor WoodUpp. Er zijn meer shops, maar de kwaliteit kan dan ook verschillen. Je kan eventueel ook zelf latten op een bepaalde afstand op de muur monteren. Maar dan zit er geen vilt achter voor een betere akoestiek.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *