Ben jij een DIY beginner?

DIY Bedhuisje voor in de kinderkamer

bedhuisje DIY jungle kamer

Ben je ook verliefd op zo’n hip bedhuisje? Deze trendy peuterbedden bestaan uit een houten frame in de vorm van een huis. Super tof voor in de kinderkamer én prima zelf te maken. Ik ging dus weer aan de klus voor een DIY bedhuisje. Met dit stappenplan maak ook jij dit originele bedhuisje zelf.

In zijn babykamer stond eerst mijn eigen authentieke ledikant te pronken. Onze zoon wilde alleen daar absoluut niet in slapen. Tijd dus voor een bedje, waarin hij wel wilde liggen snurken. Bij onze speurtocht naar een peuterbed werd ik verliefd op die leuke bedhuisjes! En jawel, die zijn aardig aan de prijs, maar gelukkig ook prima zelf te maken. Ik had dus mijn nieuwe DIY-klus gevonden en het resultaat is prachtig!

Ons DIY bedhuisje werd echter net wat anders dan andere. Zo heeft het een schuin dak en een schoorsteen. Dit maakt het bedhuis nét origineler, maar is het ook wat meer werk. Ook heb ik er een rand omheen gemaakt, zodat hij er tijdens het woelen niet uit kan vallen. 

Het belangrijkste is echter dat hij heel blij is met zijn bedhuisje en nu echt slaapt in zijn eigen ‘grote’ bed. En ik vind het helemaal super!

Bedhuisje diy stappenplan

Een montessori vloerbed

Wat je misschien ook opvalt is dat het een vloerbed is, waarbij de lattenbodem als het ware op de grond ligt. Op deze manier kan onze zoon zelf in bed klimmen en eruit gaan. Iets wat hij ook echt doet (en soms midden in de nacht gezellig aan ons bed staat).

Montessori voor thuis

Het vloerbed is ontstaan uit het Montessori-gedachtengoed. De basis daarvan is ‘help-mij-het-zelf-te-doen’. Met een vloerbed kunnen ze zelf kiezen om te gaan liggen, slapen, rollen of kruipen. 

Wil je meer weten hierover? Bekijk dan het boek Montessori voor thuis op Bol.com

Zo maak je zelf een bedhuisje!

Dit heb je nodig:

Hout

Voor de basis:

  • 2x houten latten van 140 cm
  • 5x houten latten van 70 cm
  • 2x houten latten van 100 cm
  • 2x houten latten van 120 cm

Voor het dak hadden wij uiteindelijk 2x 113 cm en 2x 73 cm houten latten. Maar je kunt het dak natuurlijk groter en/of hoger maken.

De schoorsteen bestaat uit 3x houten latten. In ons geval 29 cm, 32 cm en 15 cm.

Optioneel: MDF plaat voor de omranding.

Kanttekening: Wij hadden een lattenbodem en matras voor een bed van 140×70 cm. Mocht je een andere matrasmaat hebben of willen, dan heb je andere maten qua balken nodig.

Overige materialen

  • Lange schroeven van 7cm, stuk of 15
  • (Cirkel)zaag
  • Schuurpapier
  • Accuboormachine met hout boortjes
  • 4x glijnagels

Stap voor stap: een DIY bedhuisje maken

Allereerst zagen wij de latten voor de basis op maat. Je kunt het hout ook op maat laten zagen in sommige bouwmarkten. Aangezien ik echter nog niet wist wat de maten gingen worden, hebben wij het thuis op maat gezaagd met de hand. Zorg er voor dat het hout goed aftekent en een cirkelzaag is ook heel handig bij deze klus.

Deze latten worden samen het bedframe. De latten van 100 cm en 120 cm worden de staanders. Daartussen leg je de twee latten van 140 cm en 70 cm. De lattenbodem past er straks precies tussen.

Je kunt natuurlijk zelf de lengte van de balken kiezen als jij het huisje groter of kleiner wilt hebben.

Pak allereerst een lat van 100 cm en een lat van 120 cm. Leg deze plat op de grond en schroef daar aan de onderkant een lat van 140 cm tussen. Boor eerst een fijn gaatje in het hout voordat je de schroef boort, anders kan het hout gaan splijten. Dit herhaal je, zodat je twee keer een gelijk frame hebt.

Tip: Voor extra stevigheid kun je ook nog een extra lat van 140 cm aan de bovenkant van het frame bevestigen. Zelf hebben wij dat niet gedaan.

Nu begint het betere reken- en tekenwerk. We gaan namelijk bepalen hoe het dak eruit gaat zien. Leg daarvoor je extra latten voor het dak op de grond en bekijk hoe jij graag het dak wil hebben. Zelf hebben wij bijvoorbeeld de ene kant langer gemaakt dan de andere kant. Je kan er zelf voor kiezen om de punt links, rechts of in het midden te hebben.

Is je dak zo op de grond naar wens? Dan kun je de balken aftekenen. Dit doe je gemakkelijk langs de platte kant van de lat. Op deze lijnen zaag je vervolgens de balken voor het dak schuin op maat. Op dezelfde manier teken je de schoorsteen af. Boor vervolgens deze balken stevig vast op de staanders.

Nu heb je de voor en achterkant van je DIY bedhuisje gemaakt. Tijd om het frame helemaal in elkaar te zetten!

Hiervoor schroef je de latten van 70 cm horizontaal vast tussen de staanders, zowel onder, boven en tussen de punt van het dak.

Op zich hoef je enkel nog het matras in het huisje te leggen en je bent klaar.

Bedhekje maken

Maar aangezien onze zoon nog een dreumes is en flink beweegt in bed, heeft hij een ‘bedhekje’ nodig. Wij besloten om van mdf een omlijsting te maken. Hiervoor zaag je eerst uit een mdf plaat vier delen: twee delen van 70 bij 30 cm en twee delen van 140 bij 30 cm. Uit één deel zaag je met een decoupeerzaag een opening – om in en uit te kruipen – en een raampje. Deze delen monteer je tussen de staanders

Meer inspiratie voor de kinderkamer

Weet je wat ook leuk is: een stapelbed! Of als ze iets ouder zijn een halfhoogslaper of hoogslaper van Emob. En hier heb ik gekozen voor een jungle thema, maar zijn kleuterkamer heeft een planeten thema. Ook erg leuk!

Vind jij het leuk om zelf kindermeubels te maken voor in huis? Kijk dan ook eens bij mijn andere DIY blogs hierover.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een DIY Leertoren met krijtbord of een glijbaan in huis? Of ga juist gezellig knutselen met je kind en maak een handafdruk in zoutdeeg of pompons

Volg mij verder op Instagram voor meer inspiratie en abonneer je op mijn YouTube kanaal. En stuur mij ook zeker even een berichtje als je zelf aan de slag bent gegaan met deze DIY.

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *