Ben jij een DIY beginner?

Een knoeimat voor onder de kinderstoel: handig of niet?

knoeimat is dat handig of niet?

Of je baby nog maar net zijn of haar eerste hapjes geeft of je een kleuter hebt die opeens zijn groenten niet meer wil opeten: knoeien doen ze allemaal! Wil je die troep liever niet op de grond hebben? Dan kun je een knoeimat kopen. Maar is een knoeimat wel handig? Of zonde van je geld? In deze blog deel ik mijn ervaringen en een alternatief dat handiger is. 

Onze kinderen zijn een heerlijke eters. Of tenminste, wanneer ze er zin in hebben. Ik schreef toen onze zoon 1 jaar was dit over zijn tafelmanieren: “Soms wil hij gewoon niet meer, of iets anders, of vind hij het gewoon leuk om het op de grond te gooien, of tuft hij zijn brood weer uit”. Ondertussen zijn we drie jaar verder en belandt nog steeds eten niet in zijn mond,  maar op de grond. En niet alleen bij hem. Ook zijn zusje van 2 kan er wat van. De vloer onder onze eettafel is dus elke dag (weer) vies. 

Totaal niet erg natuurlijk! Het hoort er ook gewoon bij met kinderen. Ik raap de etensresten gewoon weer op en haal een doekje over de grond. Maar… sommige rode hapjes laten hardnekkige vlekken achter. Dat is natuurlijk minder leuk op de vloer. Tel daarbij op er ook regelmatig een speeltje op de grond gegooid wordt en dat levert je zo een deuk op of kras. Oeps! 

En juist daarvoor heb je dus een knoeimat.

spelen op knoeimat

Wat is een knoeimat?

Een knoeimat is een vloerzeil, die speciaal ontworpen is voor onder de kinderstoel. De mat helpt om je vloer te beschermen tijdens het eten en spelen. Je legt simpelweg de mat onder de kinderstoel om gemorst eten op te vangen of om te gebruiken als een soort placemat tijdens het knutselen. Hierdoor kan je kindje lekker kliederen op de grond. Klaar? Dan pak je de mat op, schud de etensresten en andere troepjes in de prullenbak, en neem het zeil af met een vochtige vaatdoek.

Doordat de mat van vinyl gemaakt is, is het vloerkleed gemakkelijk en snel schoon te maken. Je neemt het gewoon af met een sopje en droogt binnen enkele minuten. De knoeimatten hebben bovendien een antislip laag en blijven prima op hun plek liggen.

Knoeimatten zijn verkrijgbaar in diverse maten en designs: Van rond tot vierkant en van sterren tot dierenprints.

Voordelen knoeimat

  • Beschermt: De knoeimat beschermt de ondergrond tegen vlekken en krassen. Niet alleen tijdens het eten, maar ook tijdens het knutselen. Oh, en tegen putjes in de vloer!

  • Dempend: Ideaal voor wanneer je kindje alles op de grond smijt. Ook prettig trouwens voor je kindje als hij of zij valt op zijn pamper.

  • Veelzijdig: Het is een knoeimat, placemat, vloerkleed, kliedermat, vloerzeil en speelkleed.

  • Zacht en warm: De mat is misschien niet zo zacht als een harig vloerkleed, maar zit nog steeds zachter en warmer dan bijvoorbeeld tegels.

  • Ook geschikt voor buiten: De mat is gemaakt van vinyl en blijft perfect te gebruiken als buitenkleed. We hebben er tegenwoordig ook eentje buiten gelegd bij de zandbak. Dat is toch fijner voor zijn knietjes en een stuk zachter bij het vallen dan onze terrastegels.

Mijn ervaring met de knoeimat

Genoeg voordelen dus, maar is het ook echt handig? Zelf zeg ik: ligt helemaal aan je kind en je vloer. Heb je een hardhouten vloer? Dan is het zeker een goede lifehack. Al kan je ook een (goedkopere) bureaustoelmat kopen. 

Misschien is dat sowieso een beter idee. Of je moet echt heel graag een heel mooi design willen op de vloer. Iets dat ik zeker snap als interieurliefhebber. Dat is ook een grote reden om een knoeimat te kopen. Het ziet er super mooi uit. Maar zelf vond ik een knoeimat onder de kinderstoel toch niet heel top. En dit is waarom:

 • Ik moest alsnog bukken en op de grond voedsel rapen en scrobben. 
 • Door het scrobben ging de print eraf. Dit kan natuurlijk aan de kwaliteit liggen. Maar jammer is het natuurlijk wel. 
 • De kinderstoel was een stuk stroever aan te schuiven op de knoeimat. En ook je kind kan niet zomaar de kinderstoel naar achteren schuiven. Maar of dat nu een voor- of nadeel is?
 • Genoeg eten en saus belandden naast de knoeimat door het toch-wat-kleine formaat. Maar dit kan ook aan de werpkunsten liggen van mijn kinderen.

Hier hebben wij dus geen knoeimat meer onder de kinderstoelen. Al kan ik mij heen goed voorstellen dat je bij een dure vloer nog steeds graag die extra bescherming wil. 

Kijk je naar een knoeimat puur vanwege het knoeien? Dan heb ik een goede tip voor jou!

Mijn alternatief voor de knoeimat

Gebruik je de rapley-methode? Of gewoon een baby of dreumes die graag eten op de grond gooit? Dan heb ik een beter alternatief voor je dan een knoeimat: Catchy.

Ik zag deze knoeibak in Shark Tank Australie en dacht “dat moet ik proberen!”. En serieus! Super handig. Ja het is een groot ding, maar ik hoefde niet meer te bukken als eten viel of een speeltje. Handig! En de grond werd ook gespaard. De Catchy heb je voor verschillende kinderstoelen, zoals de Stokke Tripp Trapp en de bekende Ikea kinderstoel. 

Eigenlijk heeft deze bak maar een nadeel. Het is wat lastiger voor je peuter of kleuter om zelf op de kinderstoel te klimmen. Maar tot de leeftijd is het handiger dan een knoeimat. 

Sign up for free class

It’s easy and free!


Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *