Ben jij een DIY beginner?

Zelf een lamp ophangen: zo doe je dat!

Een lamp ophangen. Dat doe jij toch gewoon zelf! Nee? Nog nooit gedaan? Ik leg je graag stap voor stap uit hoe je zelf een lamp ophangt aan het plafond. Of dat nu een hanglamp is of een plafondlamp, je kan voor beide dit handige stappenplan gebruiken.

Een lamp ophangen is simpel. De meeste benodigdheden zitten al bij je nieuwe lamp en verder is het slechts een kwestie van een paar schroefjes aandraaien. Toch is het een altijd een slim idee om eerst even de handleiding te lezen, of je nu voor de eerste keer een lamp ophang of al voor de twintigste keer.

Lamp ophangen: handleiding voor beginners

De meeste lampen hang je op door middel van een ophangbeugel. Deze beugel bevestig je aan het plafond met schroeven. Sluit vervolgens de draden uit je plafond (of wand) aan op de lamp. Dit gebeurt meestal met een kroonsteentje. Bevestig vervolgens de plafondkap aan de ophangbeugel, draai een lamp erin, bevestig de lampenkap en klaar.

Voor de duidelijkheid heb ik een video tutorial gemaakt en hieronder leg ik alle stappen nog eens uitgebreid uit.

Video tutorial
Play Video

Benodigheden voor het ophangen van een lamp

  • Lamp
  • Lichtbron
  • Kleine stroevendraaier
  • Accuboormachine (vind ik zelf makkelijker dan een 'gewone' schroevendraaier)
  • Trap

Bij de lamp zit nog vaak:

Plafondbeugel

Plafondkap

Lampenkap

Snoer en schroeven

Stap-voor-stap een lamp ophangen

Stap 1: Stroom uit

Als eerste zet je de stroom uit. Dit is heel belangrijk en voor je eigen veiligheid! Het handigste is om gewoon de schakelaar in de meterkast uit te zetten. Voor de zekerheid kan je daarna de (oude) lamp even aan en uit doen, en kijken of de lamp nog licht geeft. Zo ja, dan staat er nog stroom op.

Stap 2: Oude lamp eraf

Nu zul je negen van de tien keer ergens een lamp ophangen, waar al een lamp of een fitting hangt. Deze moet je dus eerst er afhalen. Schroef de kap los, verwijder de draden uit het kroonsteentje en haal de oude lamp naar beneden.

Stap 3: Nieuwe lamp uitpakken

Tijd voor een unboxing! De nieuwe lamp mag uit de doos gehaald worden. Kijk goed welke onderdelen er in zitten en lees de handleiding door.

Stap 4: Snoer korter maken

Hou de lamp daarna hoog tegen het plafond aan en laat het snoer naar beneden vallen. Zo kun je goed de hoogte van de lamp zien. Hangt de lamp te laag? Maak het snoer dan korter. Je kunt dit doen door het snoer wat op de rollen of een stuk af te knippen en opnieuw te strippen. Benieuwd hoe? Dat laat ik uitgebreid zien in de DIY lamp van bamboe.

Stap 5: Plafondbeugel bevestigen aan het plafond

In de doos van je nieuwe lamp zit een ijzeren beugeltje. Kun je die niet vinden? Kijk dan even in de plafondkap. De plafondbeugel schroef je vast op de plek waar de lamp komt te hangen. Ik gebruikte hiervoor mijn schattige accuboormachine van Bosch. Gaat toch sneller dan met een handschroevendraaier.

Stap 6: Draden in het kroonsteentje

De snoer van je nieuwe lamp maak je daarna vast aan de draden, die uit je plafond komen. Uit het snoer komen tevens twee draden en deze koppel je als het ware aan de andere draden door middel van een kroonsteentje. Je hebt hiervoor een kleine platte schroevendraaier – oftewel sleufschroevendraaier – nodig. Aan de hand van de kleuren van de draden weet je welke draad waar moet. Komen er geen draden uit je snoer? Dan moet je de snoer en draden eerst nog strippen. Gebruik hiervoor een draadstriptang.

Stap 7: Plafondkap vastmaken aan beugel

Vervolgens schroef je de plafondkap vast aan de beugel. Hiermee hangt de lamp aan het plafond.

Stap 8: Draai een lamp in de fitting

In de lamp draai je nu een lamp. LOL, verwarrend hé die benamingen. Maar je draait nu dus een lichtbron in de fitting.

Stap 9: Lampenkap vastmaken

Heeft jouw nieuwe lamp een lampenkap, dan is dit het moment om de kap vast te maken. Dit kan door middel van een fittingring of speciale haakjes.

Stap 10: Licht aan

Als laatste zet je de stroom er weer op en zet je het licht aan.

Geeft de lamp ondanks bovenstaand stappenplan geen licht? Controleer dan of de lichtbron niet kapot is. Om dat te testen, draai je de lamp gerust even in een andere lamp. Geeft de lamp daar wel licht? Dan kan het zijn dat er 1 of meerdere draden niet goed aangesloten zitten in het kroonsteentje. Schakel daarvoor weer de stroom uit en ga terug naar stap 6.

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *