Ben jij een DIY beginner?

Renoveren voor beginners: 5 tips

Renoveren is niet altijd een makkelijke klus, zeker niet voor beginners. Maar met deze 5 tips maak je een goede start.

renoveren voor beginners

Een woning kopen die helemaal instapklaar is: dat wil iedereen toch! In de huidige woningmarkt is dit voor veel onbetaalbaar. Voor ons in elk geval. Een instapklare woning in ons budget was echt zoeken naar een speld in de hooiberg. Of als we al iets vonden, dan vond ik toch iets niet mooi of onlogisch ingedeeld. Nieuwbouw dan? Ook dat voldeed niet aan onze wensen.

Maar hoe kan je dan als koper toch een droomhuis kopen? Door het renoveren van een klushuis!

‘Van renovatie of woningverbetering is sprake als de woning (gedeeltelijk) vernieuwd wordt.'
Rijksoverheid

Waarom renoveren?

Bij een renovatie ga je vooral een huis vernieuwen en de woning moderniseren. Je kan hierbij denken aan het dak isoleren, het vervangen van enkel glas door HR++ glas, houten kozijnen door kunststof kozijnen, oude radiatoren door vloerverwarming, de keuken vervangen, een nieuwe badkamer en eventueel de indeling aanpassen of een aanbouw plaatsen. Al valt dit laatste ook onder verbouwen

Door een oud huis te renoveren verhoog je vooral de woningkwaliteit. Je verhoogt de isolatiewaarde en update de woning geheel naar deze tijd. Wanneer je klaar bent met de renovatie is dat oude huis eigenlijk een nieuw huis dat van alle gemakken is voorzien en volledig ingericht is naar jouw eigen smaak. En als bijkomend voordeel: kan je wel nog mooi karakteristieke elementen bewaren. Iets dat je zeker niet gaat vinden in een nieuwbouwhuis. 

Financieel is het wel een investering, maar daartegenover staat een lager aankoopbedrag. Hoeveel je er uiteindelijk in gaat stoppen, kan je ook zelf bepalen en bijhouden. Lees hier meer over een realtisch budget bepalen

Plus misschien heb je het geld nu nog niet om een hele dure woning te kopen, maar een renovatie kan je in etappes doen. Je kan dus prima sparen om een bepaalde ruimte volledig aan te pakken. 

Vind je het lastig om de potentie te zien van een klushuis?

Ik kijk graag met je mee! Woon je in Zeeland? Dan kan ik ook mee naar de bezichtiging en samen door het huis lopen en kijken naar alle mogelijkheden. 

5 Tips om te beginnen

Heb je nog nooit eerder een renovatieproject aangepakt en heb je geen idee waar te beginnen? Dan helpen deze 10 tips je op weg:

1. Laat je goed voorlichten

Een interessant huis gezien? Vraag dan zoveel mogelijk informatie op. Je kan een aannemer meenemen om de staat van de woning samen te bekijken en deze gericht een offerte kan opstellen. Verder kan je bij een plaatselijk archief vaak oude plattegronden en bouwplannen vinden. Vraag of er een bouwkundige keuring beschikbaar is en laat deze anders altijd uitvoeren. Check ook bij de gemeente naar de verbouwmogelijkheden en of er bepaalde regels zijn waar je je aan moet houden. Zo hebben wij ooit een gemeentelijk monument gekocht, waarbij wij voor alles een vergunning moesten aanvragen en wij niet alles mochten moderniseren. 

2. Stel een budget op

Overtuigt? Stel dan eerst een renovatie budget op, voordat je een bod doet. Je kan op basis daarvoor goed oordelen of het inderdaad een goede koop is of dat je misschien beter een lager bod kan uitbrengen. Die globale budgettering is direct handig voor het aanvragen van een bouwdepot. 

3. Maak een plan

Maak een plan voor de korte en de lange termijn. Waarmee gaan jullie beginnen? En in welke volgorde pakken jullie de rest aan? In deze fase is het ook fijn om een ontwerp te maken van jullie gerenoveerde woning. Je kan hiervoor altijd een interieurontwerper voor benaderen om mee te denken. 

23 december 2021

Heb je wel ideeën om je huis een makeover te geven, maar weet je niet waar te beginnen? Of misschien kom je maar niet uit de kleur of indeling? Is dit het geval? Dan help ik je graag met een direct advies online of bij jouw thuis.

samen sparren

4. Vergelijk offertes

Vraag offertes op bij meerdere aannemers. Het zal je verbazen, maar dit kan duizenden euro’s schelen. Kijk wel goed naar wat er bij de offerte allemaal inbegrepen is en de goedkoopste is niet altijd de beste. Zo kozen wij voor de goedkoopste en snelst beschikbaarste voor de badkamervloer en uiteindelijk hebben we deze vloer er weer helemaal uit moeten halen. Zo slecht gelegd was deze. Uiteindelijk waren wij hierdoor meer kosten en tijd kwijt.

5. Doe het - zo veel mogelijk - zelf

Ben je handig? Mooi! Want dat loont tijdens een renovatie in de kosten. Niet zo handig? Kijk ook dan wat je wel zelf kunt doen. Door dingen zelf te doen, zoals slopen, bespaart je een hoop in de kosten. 

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *