Ben jij een DIY beginner?

Tips bij het kopen van een klushuis

budget opstellen huis verbouwen makeover geven

Verliefd geworden op oud huisje waar nog het een en ander moet gebeuren? Of zoals ze het leuk zeggen op Funda: “moet gemoderniseerd worden”. De authentieke details, de mogelijkheden en/of de lagere vraagprijs? Ik snap je helemaal! Maar voordat je een handtekening zet onder een koopcontract: hier nog een paar tips die héél belangrijk zijn bij het kopen van een klushuis. 

 Nog een voordeel als je op zoek bent naar een huis: bij huizen die verouderd zijn, zijn vaak ook minder kapers op de kust. Dus mocht je moeite hebben met het vinden van een (eerste) koophuis voor jouw budget dat voldoet aan al je eisen.. laat je dan eens verrassen door de mogelijkheden van een klushuis. 

 

Nadat je het klushuis hebt gekocht, is het tijd om aan de slag te gaan! Hoe wij dit aanpakken zie je hier of volg onze verbouwing op Instagram.

(Onder)bieden

Bieden op een instapklaar huis betekent vaak tegen het maximum van je budget aanzitten. Maar bij een klushuis is dat anders. Hier moet veel gebeuren, en de kosten kunnen variëren. Hou bij je bod ook rekening met je verbouwbudget. Hoeveel ga je in het huis steken? En neem dat getal + je bod = het totaal bedrag dat je uiteindelijk betaal voor het huis. Bedenk dus goed wat je er voorover heb. Want het is wel belangrijk dat je nog financieel ruimte houdt voor die droomkeuken of die prachtige wandtegels.

Bouwkundige staat

Wanneer je een klushuis koopt, wil je extra goed voorbereid zijn. Het gebeurt vaak dat je verborgen gebreken tegen gaat komen en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Een bouwkundige keuring is daarom ook belangrijk en laat eventueel de aannemer meekijken. Zo krijg je gedetailleerd inzicht in welke onderdelen van het huis verbouwd moeten worden en wat je prima kunt laten zoals het is. Dit helpt je ook financieel beter te plannen.

Overigens is mijn ervaring dat je altijd op verrassingen stuit met een klushuis. Ook als je een keuring heb laten doen en een aannemer alles heeft bekeken. Zo zijn wij weleens door de vloer gezakt en mist ons klushuis 2.0 gewoon een draagbalk. Tja, dat weet je dus niet totdat je iets openbreek. 

Ook bij de aankoop van een ‘nieuw’ huis koop raad ik altijd een bouwkundige keuring. Mocht je iets tegenkomen later en je hebt geen keuring gedaan: dan kun je ook niets verhalen op de verkoper. Je hebt namelijk altijd onderzoeksplicht. 

Verbouwbudget

Ik noemde het net al even: het verbouwbudget. Wat voor bedrag ga je erin steken? Stop je er je spaarcenten in of neem je een hypotheek met bouwdepot? En is dit allemaal realistisch? Houd daarbij ook ruimte in je budget voor onvoorziene uitgaven. Hoe je een realistisch budget op stelt lees je hier. 

Taxatie van de toekomst

Voor je hypotheek vraagt de bank om een taxatierapport van het klushuis. In de huidige stand zal dit echter een stuk minder zijn dan dat uiteindelijk al bij al kwijt ben. Het is daarom slim om de taxateur een lijstje mee te geven met de verbouwplannen. Op die manier krijg je ook een taxatie voor wat je huis waard zal zijn na de verbouwing. Dit is nodig om een verbouwdepot te krijgen en ook enorm nuttig om te kijken of het de verbouwing ‘waard’ is. 

Vraag vergunningen op tijd aan

Voor bepaalde renovatiewerken, een dakkapel of aanbouw, zijn vergunningen nodig. Tijdig vergunningen aanvragen is hierbij cruciaal. Begin op tijd, want toestemming kan even duren. Zelf hebben wij een keer bijna 8 maanden op goedkeuring moeten wachten. Gelukkig is veel (ook) vergunningsvrij. Je kan hiervoor het beste even langs bij de gemeente. Sowieso vindt de gemeente een verkennend gesprek altijd prettig en zorgt voor een hoop goodwill

Denk groen

De energielabel van een klushuis zal bijna altijd bar slecht zijn. Maar energiezuiniger wonenn kan in klushuizen wel makkelijker gerealiseerd worden. Denk aan isolatie en zonnepanelen – jouw bijdrage aan een groenere wereld. En het mooie is, in sommige gevallen kun je zelfs subsidie aanvragen voor deze duurzame upgrades. Dat is nog eens een slimme investering.

Potentie

En natuurlijk is het slim om nog een keertje te kijken of het klushuis echt gaat bieden waarover je droomt qua huis.  Heeft het de nodige vierkante meters? Hoe is de locatie? Hoe groot is het kavel? Hoe is het onderhouden? Hoeveel gaat de verbouwing kosten en heb je dat ervoor over? Zo ja, top. Kopen dan!

Vind je het lastig om de potentie te zien van een klushuis?

Ik kijk graag met je mee! Woon je in Zeeland? Dan kan ik ook mee naar de bezichtiging en samen door het huis lopen en kijken naar alle mogelijkheden. 

Sign up for free class

It’s easy and free!


Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *