Ben jij een DIY beginner?

Zo verf je een strakke rechte lijn op de muur!
1 maart 2020

Een geverfde lambrisering, een kleurvlak of iets leuks zoals een tipi tent op de muur verven: goed idee! Je wil dan natuurlijk het liefst een super scherpe scheidingslijn. Maar hoe verf je zo’n strakke, rechte lijn? Eentje zonder uitlopers of dat je de verf mee eraf trekt met de tape. Zelf heb ik daar zo mijn verftrucjes voor en al die tips deel ik graag hieronder met je. Zo verf jij straks ook een perfecte strakke rechte lijn op de muur!

Het schilderen van een strakke lijn is heel goed te doen met de juiste tips en tools. Zelf heb ik al aardig wat rechte lijnen op de muur voor elkaar gekregen met tape. Hoe je dat het beste doet en met welke schilderstape, heb ik dus uitgebreid getest. De beste methode is bovendien lekker simpel. 

Volg gewoon de volgende stappen:

Stap 1: Voorbereiding van de muur

Zorg ervoor dat de te schilderen muur schoon, droog en glad is. Verwijder eventuele stof, vuil of losse verfresten. Gebruik indien nodig muurvuller of schuurpapier om onregelmatigheden weer mooi te krijgen

Stap 2: Lijn tekenen

Zet een lijnlaser of waterpas op je muur en teken een kaarsrechte lijn op de gewenste plek. Je kunt natuurlijk ook meerdere rechte lijnen op de muur aftekenen voor een gestreept effect of in het geval van een kleurvlak.

Stap 3: Afplakken met tape

Neem goede schilderstape en plaats deze langs de afgetekende lijn. Het beste plak je de tape echt net langs de potloodstreep, zodat je deze straks meeschilder en er daardoor niets meer van ziet. 

Mijn favoriete schilderstape voor scherpe lijnen

Frogtape is speciaal geschikt voor het maken van perfecte strakke lijnen. Ook de paarse tape is perfect voor kwetsbare ondergronden, zoals behang of nieuw geschilderde verflagen. Ik zou dus altijd kiezen voor 1 van deze 2 opties. 

Stap 4: Tape aandrukken

Druk de tape stevig aan om te voorkomen dat er verf onderdoor lekt. Gebruik je handpalm of een plamuurmes. 

Stap 5: Schilder de huidige kleur erop

Pak eerst dezelfde kleur als de ondergrond erbij en verf daarmee over de rand van de tape. Hierdoor zorg je ervoor dat wanneer eventuele verf onder de tape lekt, dit de kleur heeft van de ondergrond. Dit zie je dus niet, waardoor je een strakke scherpe lijn krijgt. Laat vervolgens even drogen.

Stap 6: Verven met de nieuwe kleur

Nu is het tijd om echt te gaan verven! Begin langs de rand van de tape met een roller en verf vervolgens ook de rest.

Stap 7: Tape verwijderen

Wacht daarna niet tot de verf droog is, maar verwijder gelijk de schilderstape voorzichtig in een scherpe hoek van zo’n 45 graden. Hierdoor krijg je een strakke, scherpe lijn zonder dat er gedroogde verf meekomt. 

Stap 8: Laat de verf drogen

Laat de verf nu drogen en geniet van je mooi geschilderde muur!

Video tutorial

Probeer ook deze stappen uit en verf strakke, rechte lijnen op je muur! 

Succes!

Wil je meer handige schildertips en inspiratie? Ontdek nog meer tutorials op YouTube en Instagram

Meer inspiratie voor thuis

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024
Inbouwspots in je plafond: zo doe je dat!

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024
Je was buiten drogen: dit zijn de belangrijkste voordelen!

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

renoveren voor beginners
19 maart 2024
Renoveren voor beginners: 5 tips

Renoveren is niet altijd een makkelijke klus, zeker niet voor beginners. Maar met deze 5 tips maak je een goede start.

homewizard p1 meter
8 februari 2024
Homewizard: meten = besparen!

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024
Behang verwijderen: zo doe je dat gemakkelijk!

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

26 januari 2024
Een klushuis kopen? Lees dit dan eerst!

Een klushuis kopen was voor ons de manier om een groter huis te kunnen kopen. De vraagprijs van deze huizen liggen lager dan instapklare huizen, en dus goedkoper. Maar een klushuis biedt nog meer voordelen (en nadelen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *