Ben jij een DIY beginner?

Behang met patroon: mijn tips!

patroon behang tutorial

Een patroon behangen is niet heel moeilijk, zelfs als je voor het eerst zelf gaat behangen. Het is vooral een geval van slim knippen en goed kijken. Ga jij een patroon behangen op de muur? Ik geef je graag mijn tips voor een mooi behangresultaat.

Eerder maakte ik al een video tutorial hoe je zelf een muur kan behangen. Maar dit  behang was al op maat gemaakt. Ik hoefde dus enkel langs een stippellijntje de verschillende banen af te knippen. Dat is dus anders dan bij patroonbehang! Hier moet je nog zelf de banen behang knippen van je rol.

Voor de make over van onze hal ging ik aan de slag met patroonbehang. Ons oog viel namelijk op het behang Palm van Vtwonen en oh wat is die gaaf! Maar ja, wat dan? Hoe knip je een behang met patroon en hoe krijg je het netjes op de muur?

Video tutorial

Mijn behangtips bij patroonbehang

Bij het kopen van je behang en behangbenodigdheden:

 • Bij het kopen van het behang is het slim om rollen te kopen met hetzelfde batchnummer. Hierdoor is de kans op kleurverschillen nihil.
 • Kijk van tevoren goed wat voor behang je hebt gekocht. Zoek dan een behanglijm voor jouw behang. Ons behang was bijvoorbeeld een vliesbehang en we hadden dan ook lijm speciaal geschikt voor vliesbehang.
 • Wist je trouwens dat er verschillende soorten patroonbehang bestaat: een aansluitend patroon en een verspringend patroon. Je kunt aan het icoontje op de behangrol zien of het gaat om een aansluitend (pijltjes wijzen naar elkaar op eenzelfde hoogte) of een verspringend patroon (pijltjes zijn ongelijk).
 • Naast het behang en de juiste lijm heb je het volgende nodig: een blokkwast, emmer, roerstok, behangspatel, naadroller, schaar en een natte doek.
 • Budgettip: bij de Action kan je een behangset kopen met alles wat je nodig hebt.

Voordat je gaat behangen:

 • Lees de instructies door (o.a. voor bijzonderheden) en bekijk of je de lijm straks op de muur of op het behang moet aanbrengen.
 • Loop de wand na op scheuren en gaten. Vul indien nodig gaten en oneffenheden op om een vlakke muur te krijgen.
 • Heeft de wand een donkere kleur en wil je een licht behang erover heen plakken? Of heb je er eerder kleurvlakken op geverft? Verf dan de wand eerst in een egale lichte kleur om doorschijnen te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat de wand goed schoon en droog is.
 • Altijd voorstrijken of voorlijmen bij nieuwe of zuigende muren. Je doet dit het beste minimaal één dag van tevoren met een verdunde behanglijm of een voorstrijkmiddel.
 • Heb je behanglijm dat je moet aanmaken? Maak de lijm dan avond voor je gaat behangen aan.

Voor tijdens het behangen

 • Begin met het zetten van een loodrechte lijn op de wand.
 • Plak hier de eerste baan tegenaan.
 • Smeer je de wand in met lijm en niet het behang? Smeer dan de muur een stuk breder dan de breedte van de rol in.
 • Smeer bij de volgende banen ook een stukje van de rand van de vorige baan in met behanglijm.
 • Zoek bij elke nieuwe baan eerst het patroon op aan de hand van een opvallend detail aan de zijkant van de baan.
 • Plak daartegen de nieuwe baan precies matchend.
 • Indien dit niet helemaal goed gaat: geen paniek! Je kunt het behang nog gemakkelijk schuiven of even losmaken en opnieuw plakken.
 • Haal overtollig lijm na elke baan direct weg met een natte doek om later glimmende vlekken te voorkomen.
 • Opgelet: zet niet een emmer klaar met water om het doekje in schoon te spoelen, zoals ik de eerste keer. De lijm vermengt zich namelijk met het water, waardoor je juist meer vlekken krijgt. Spoel je doek dus regelmatig uit onder de kraan.

Voor het knippen

 • Bepaal waar je begint met behangen en meet de lengte tussen het plafond en de plint.
 • Bij een ‘klein’ patroon kun je het beste beginnen in de verste hoek en met een ‘groot’ patroon is het slim om te beginnen waar je het patroon duidelijk in het zicht wilt hebben, bijvoorbeeld precies boven de bank, eettafel of op de schouw.
 • Knip van de rol allereerst de eerste baan plus 10 cm extra.
 • Rol vervolgens het behang uit naast de eerste baan en zoek waar het patroon precies aansluit. Zorg ervoor dat de onderkant van nieuwe baan, gelijk is met de onderkant van de eerste baan. Je zal daardoor aan de bovenkant waarschijnlijk een flink stuk extra overhouden.
 • Ga zo verder toet je genoeg banen hebt de gehele breedte van de wand te behangen.
 • Afhankelijk van het soort patroon en mits je een wand gaat behangen met overal dezelfde hoogte, zal je bij een aansluitend patroon alle geknipte banen uiteindelijk hetzelfde zijn. Bij een verspringend patroon is niet elke baan gelijk, maar alle even en oneven banen wel. Om zeker te weten dat je de juiste baan pakt, kun je op de achterkant de geknipte banen nummeren met een potlood.

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *