Ben jij een DIY beginner?

Behang verwijderen: zo doe je dat gemakkelijk!

behang verwijderen: zo doe je dat

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. 

Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of – net als ons – een huis koopt met overal geelachtig ‘oma’-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen.

Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig! 

En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen.

Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen.
Steun de blog

Volg onze verbouwing op YouTube & Instagram

Geniet van een extra fijn gevoel, wetende dat je een onschatbare rol speelt in het draaiende houden van deze blog. Jouw like&follow maakt een groot verschil en wordt zeer gewaardeerd.

Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: dan is het een hele klus! Daarom heb ik daarover een speciale stappenplan voor gemaakt. 

De voorbereiding

 • Schuif alle meubels aan de kant en haal ook andere spulletjes weg.
 • Verwijder alle schakelaar- en stopcontactbedekkingen en label ze zodat je weet waar ze terug gaan.
 • Bedek de vloer met een plastic afdekzeil om je vloer te beschermen.
 • Zet de stroom in de kamer uit door de stop eruit te halen in de meterkast. 

Stap 1: Gaatjes maken in het behang

 • Gebruik de behangperforator (of een mesje) om de toplaag van het behang te beschadigen en kleine gaatjes erin te maken. Hierdoor kan straks het water goed intrekken en bij de lijm komen.
 • Is het vinylbehang? Trek dan de toplaag er droog vanaf. Ook bij ander soort behang is het handig om al zoveel mogelijk behang er nu alvast af te trekken waar mogelijk. 

Stap 2: Behang vochtig maken

 • Vul een emmer of waterspuit met heet water. 
 • Je kan eventueel een scheutje azijn of behangafweekmiddel erin doen. Zelf merkte ik echter geen verschil of ik dat nu wel of niet had gedaan. 
 • Breng het hete water aan op het behang, maak het goed vochtig. En ja, daardoor kan ook de vloer een zwembad worden. Daarom is dat afdekzeil belangrijk.
 • Wacht 10-15 minuten tot het behang en de lijm week zijn geworden.

Zelf heb ik op drie manieren het behang natgemaakt: 

 1. Met een grote spons.
 2. Met een gewone plantenspuit.
 3. Met een drukspuit.

Mijn ervaring is dat je met de spons het minste water op je vloer krijgt, met de gewone plantenspuit zere vingers krijgt van al dat sproeien en je moet mega vaak bijvullen. Met de drukspuit heb je in no-time het behang nat. Super fijn! Maar het zorgt ook voor het meeste water op de vloer. 

Stap 3: Behang eraf trekken

 •  Zoek een beginpunt boven of onder een behangbaan en maak het hoekje los.
 • Steek met het plamuurmes achter het behang om het te verwijderen.
 • Probeer in één beweging de behangbaan van de muur te trekken.
 • Waar het behang blijft steken of waar stukjes behang achter zijn gebleven, kan je opnieuw vochtig maken en met het plamuurmes eraf schrapen. 
 • Herhaal stap 2 en 3 totdat alle behang is verwijderd.
Tip van mij bij lastig behang: Als ik met baan 1 bezig ben, maakte ik baan 2 alvast weer vochtig, zodat dat de tijd had om in te trekken. 
behang verwijderen stappenplan

Stap 4: Opruimen

 • Zodra alle behang is verwijderd, kun je met een spons en warm water de eventuele resterende lijm te verwijderen van de muur.
 • Stop al het verwijderde behang in vuilniszakken en gooi weg.
 • Dweil de vloer en laat de muur/muren goed drogen.

Stap 5: De muur mooi maken

 • Controleer de muren op scheuren, oneffenheden en gaten en vul deze zo nodig op.
 • Breng, indien nodig, een primer aan om de muren. Dit is sowieso handig als je de muur wil verven.
 • Verf de muren in de gewenste kleur.
 • Of plak er een nieuw behangetje op. 

Hopelijk hebben deze tips je geholpen en is het behang nu van de muur! Maar weet: geduld is een schone zaak en het ene behangetje zal makkelijk te verwijderen zijn en het andere behang een stuk moeilijker. 

Succes met je DIY-project!

Sign up for free class

It’s easy and free!


Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

3 november 2023

Wil jij het toilet een make-over geven? Behang is dan een geweldige manier om het kleinste kamertje in huis een extra dimensie te geven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Behangen in het toilet. En is elk behang daar wel geschikt voor? Hieronder vind je al mijn beste tips, zodat jij zelfverzekerd aan de slag kan gaan met behang in de wc. Vaak is het toilet een beetje saai. Gewoon wat basis tegels tot halverwege de muur, en daarboven is het dan gestuct. Zonde eigenlijk, want het is wel een ruimte waar je regelmatig vertoeft. Dus laten we die wc's een frisse uitstraling geven. Je kunt dan denken aan – lekker eenvoudig – een trendy kleurtje op de muur. Of misschien ga je wel all-in en kies je voor een complete transformatie van de toiletruimte. Beide opties tillen je toilet naar een hoger niveau.Maar vergeet behang niet! Sowieso ben ik dol op behang. Behang is een geweldige manier om een ruimte karakter te geven. Je tovert daarmee een kamer om in een ware oase door behang met palmbomen, geef het een romantische vibe met bloemenprints of juist een japandi look met een bamboo behang.  Kijk maar eens naar het prachtige fotobehang in ons toilet! BeforeAfter Alle voordelen van behang: Statement makenOf je nu kiest om een enkele muur te behangen of er helemaal voor te gaan en zelfs het plafond mee te pakken: behang is perfect om een statement te maken in de wc!Ruimte vergroten of verkleinenNet als kleur kan behang visueel de wc visueel groter …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *