Ben jij een DIY beginner?

Boog verven op de muur: zo doe je dat!
15 mei 2021

Naast cirkels op de wand is er momenteel een andere gave trend om een toffe accentmuur te krijgen: een boog verven. Zoek op Instagram maar eens op ‘painted arch’ en je krijgt echt de meest geweldige voorbeelden te zien. En ja! Ik wilde dus ook graag zo’n toffe boog op de muur. Een snelle DIY met een sfeervol effect!

Voor mijn plannen van de woonkamer make-over heb ik een mooie bijpassende kleurtint uitgezocht. Eentje die goed past bij de kleur Binti Oasis, die nu net op de muur zit, maar dan een tint donkerder. We kozen uiteindelijk voor de kleur van het jaar 2011: Brave Ground.

In deze tint wilden we een boog verven bij de eettafel, maar toen zag ik het saaie muurtje bij de trap. Die wilde ik ook eens aanpakken en zo geschiedden. En ondanks dat mijn eerste poging niet zo goed ging – zie de video tutorial – is het met de juiste tips en tricks een simpele DIY voor iedereen. Het resultaat is super en WOW weer een bewijs dat je met een verfkwast sfeervolle veranderingen in huis kunt aanbrengen.

Bekijk de video tutorial

Benodigdheden:

Een boog verven: stap voor stap uitleg

Net als bij elke verfklus is het handig om eerst de muur goed voor te bereiden. Kijk direct even of je gaten, deuken of scheuren zie, en vul deze op met muurvuller. Hoe gladder de muur, hoe mooier de boog. Plak eventuele plinten en kozijnen af en veeg de muur even af met een kleefdoek. Leg verder een laken of plastic op de grond om de vloer te beschermen en leg alle benodigdheden alvast klaar.

Stap 1: Bepaal de vorm van de boog

Je kunt helemaal los gaan met de vorm van de boog: een lage boog, breed, half rond, enzovoorts. Het mooiste is om te werken met je bestaande interieur. Maak bijvoorbeeld een boog boven je bed als een soort hoofdbord of juist boven je tv, een kastje of bij je eettafel. Zelf kozen we ervoor om onze klok als middelpunt te nemen. Hierdoor zorgt de boog nu voor de illusie van een klokkenkast.

Stap 2: Teken de boog op de muur

Na het bepalen van de vorm en afmetingen van de boog, pak je een lange waterpas en is teken je de boog af op de muur. De waterpas zorgt ervoor dat je een mooie rechte lijn naar beneden kan trekken. Na het aftekenen van de rechte lijnen is het enkel nog een kwestie om deze lijn te verbinden met je zelf geïmproviseerde passer. Hiervoor gebruik je een spijker of punaise, een touwtje en een potlood.

Voor onze boog (een halve cirkel) moet de lengte van het touwtje gelijk zijn aan de breedte van de boog op het hoogste punt (ook wel de helft van de breedte van je boog). Op de hoogte waar de boog moet beginnen, zet je het touwtje vast met behulp van de spijker, precies in het midden van beide rechte lijnen. Hier komt dus even wat basismeetkunde bij kijken.

Volg je het nog? Begin dan bovenaan de boog en beweeg het potlood aan je touw langs de muur naar beneden om de kromming te tekenen.

Pro tip volgt...Zelf heb ik de kromming niet eerst met een potlood getekend, maar de kwast aan het touw vastgemaakt en direct geverfd. Mocht je dit ook doen: begin dan wel ook met de kwast bovenaan in het midden (en niet zoals bij aan de zijkant).

Stap 3: Afplakken van de boog

Tijd om je boog af te plakken met schilderstape. Voor de kromming is er speciale flexibele afplaktape te koop. Maar met een strakke hand, zou je dit ook zelf netjes kunnen schilderen. De rechte lijnen plak je gewoon af zoals altijd, maar – hier ging het bij mij de eerste keer mis! – trek je afgeplakte lijn aan de kant van de kromming nog minimaal 10 cm verder door.

Stap 4 : De boog verven

Joepie, nu kun je gaan verven! Zelf had ik de kromming van de boog dus niet afgeplakt. Dit was echt prima zo, ondanks dat je vast wat verschil zou merken qua strakheid. Met een kwastje kun je echter prima de boog voorzichtig bijwerken. Als laatste verwijder je voorzichtig je tape. Dan nog even laten drogen en tadaa!

Voor & Na

Perfect is de boog misschien niet, maar gaaf zeker! Het saaie stukke muur is nu een sfeervol hoekje geworden. Ik ben er dus helemaal blij met dit snelle DIY projectje. En aangezien ik de eerste keer een paar foutjes maakten, weet jij nu hoe het goed moet. Dat is lekker handig, mocht je zelf ook zo’n tof accent willen aanbrengen op de muur. 

Een boog is ook een leuk idee voor de kinderkamer. Al kun je op dezelfde manier ook een regenboog op de muur schilderen. Hoe gaaf!

Voor
Na

*De muurverf heb ik gekregen in samenwerking met Flexa. Natuurlijk heb ik zelf de kleur uitgezocht en het soort verf.

Meer inspiratie voor thuis

kinderkamer van een jongen met visgraatvloer een zwart groot bed en op de grond houten speelgoed, waaronder een neon kleurige Grimms regenboog.
21 juli 2024
10 voordelen van houten speelgoed voor je kind

Als ouder wil je het beste voor je kind, en het kiezen van het juiste speelgoed speelt een grote rol in hun ontwikkeling en veiligheid. Houten speelgoed biedt tal van voordelen die zowel jij als je kind zullen waarderen. In deze blog zet ik de top 10 voordelen op een rij. Wanneer je kiest tussen houten en plastic speelgoed, biedt houten speelgoed duidelijke voordelen. Houten speelgoed is duurzamer, veiliger en milieuvriendelijker. Het gebrek aan elektronische onderdelen en batterijen betekent dat houten speelgoed minder snel kapot gaat en geen schadelijke chemicaliën bevat. Bovendien stimuleert houten speelgoed vaak de creativiteit en ontwikkeling van je kind zonder te veel prikkels. Hoe fijn is dat! Zelf koop ik het liefste houten speelgoed om de volgende redenen: 1. Duurzaam Houten speelgoed staat bekend om zijn stevigheid en lange levensduur. Dit soort speelgoed kan generaties lang meegaan zonder te breken of te vergaan. Zo spelen mijn kinderen nog met de oude houten puzzels en blokkentoren van mijn moeder. Lekker nostalgisch, maar het geeft vooral aan dat houten speelgoed gemaakt van hoogwaardig hout jarenlang intensief gebruikt kan worden zonder noemenswaardige slijtage.  2. Veilig Houten speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen en vrij van schadelijke chemicaliën. Dit maakt het een veilige keuze voor jonge kinderen, vooral voor baby's en peuters die speelgoed in hun mond stoppen. De verf kan nog weleens een ding zijn. Voor de zekerheid kan je voor een baby dan geen gekleurd speelgoed kopen. Maar gelukkig gebruiken merken, zoals Janod, FSC-gecertificeerd hout en niet-giftige verf. Hun speelgoed is …

speelhuisje in kiezelgrijs en lichtgroene kleuren met een roze glijbaan
12 juli 2024
Zo verf je een houten speelhuisje

Heb jij een houten speelhuisje in de tuin en wil je deze graag verven? Lees dan snel verder, want hieronder lees je hoe ik op een gemakkelijke en snelle manier met Zweedse verf ons houten speelhuisje een make-over heb gegeven. Een tijd terug spotte ik een halfhoog houten speelhuisje op Marktplaats. Ondanks dat onze tuin nog lang niet af is, wilde ik wel dat tuinhuisje. Want dat is toch gewoon de droom van elk kind! Wel had het tweedehands speelhuisje nog wat liefde nodig en onze zoon zag het al direct voor zich. Het huisje moest en zou geverfd worden.  Zweedse houtverf Om het huisje te verven gingen we aan de slag met Moose F verf van Moose Färg. Dit is een ademende Zweedse houtverf voor bezaagd, gladgeschaafd, geïmpregneerd en reeds gebeitst of geverfd hout. Maar je kan het ook gebruiken voor stuc, behang, gipsplaat, beton, leem en terra cotta. Kortom, voor vanalles binnen en buiten. Deze verf is ideaal voor het verven van een speelhuisje, omdat het gemakkelijk is aan te brengen en in onderhoud. De verf is waterafstotend en dampdoorlatend is. Dit houdt in dat vocht moeilijker kan binnen dringen, maar wel weer naar buiten kan komen. Het hout wordt dus niet opgesloten zoals met lak en bladdert niet. Maar de allerbelangrijkste reden voor onze keuze is het feit dat Moose F verf vrij is van schadelijke bestanddelen. Hierdoor is de verf milieuvriendelijk en volledig veilig als de kinderen willen helpen met verven. Dat verft gelijk een stuk fijner. Bovendien is de verf ook …

rock pet kikker van het merk Crocodile Creek die groen geverfd wordt door een peuter.
11 juli 2024
De leukste cadeaus voor creatieve peuters en kleuters

Heb jij een creatieve peuter of kleuter in huis en ben je opzoek naar een cadeautje? Lees dan snel verder, want ik heb de leukste cadeautips voor je uitgezocht. Mijn kinderen zijn dol op kleuren, schilderen, tekenen, lijmen, plakken en ga zo maar door. Ze hebben echt het creatieve gen in hun DNA. Van wie zouden ze dat nu hebben?  De voordelen van creatief speelgoed Zelf vind ik dat helemaal niet erg, want zelf ben ik ook graag creatief bezig. Creatief speelgoed is ook nog eens essentieel voor de ontwikkeling van peuters en kleuters. Ze helpen bij de ontwikkeling van fijne motoriek, probleemoplossende vaardigheden en zelfexpressie. Door creatief bezig te zijn, leren kinderen hun fantasie te gebruiken en krijgen ze de kans om hun emoties en ideeën te uiten. De leukste creatieve cadeaus voor peuters en kleuters Maar wat zijn nu echt de leukste cadeaus voor creatieve peuters en kleuters? Hieronder een lijstje waar ze bij mij thuis graag mee spelen en knutselen.  1. Krijtjes en Krijtborden Krijtjes zijn eenvoudig te gebruiken en perfect voor kleuters om te experimenteren met kleuren en vormen. Wij hebben een DIY leertoren met krijtbord in huis, maar ook stoepkrijt is hier groot favoriet! Het enige nadeel is die vieze handjes, maar daar is gelukkig ook een oplossing voor. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze stoepkrijt met houder.  2. Potloden, die je ook van de muren krijgt Zodra kinderen een beetje een potlood kunnen vasthouden, dan gaan ze los! Van een streep op het papier tot …

gepimpt houten speelhuisje in de tuin met een roze glijbaan
10 juli 2024
Zo pimp je zelf een houten speelhuisje

Via Marktplaats vond ik een houten speelhuisje met glijbaan voor in de tuin. Perfect voor de kinderen! Het tweedehands speelhuisje had alleen nog wel wat extra liefde nodig. Na een likje verf en wat leuke accessoires is het gepimpte huisje nu dé kidscave, waar elke dag meegespeeld wordt. Bekijk in deze blog de hele make-over.  Dit bericht op Instagram bekijken Een bericht gedeeld door Grace 🛠 DIY Home Makeovers (@graceschouteren) Speelhuisje voor de kinderen Een speelhuisje voor de kinderen in de tuin is een droom! Als kind kun je er heerlijk in spelen en je fantasie gebruiken. Met nog een keukentje erin of een bankje zijn mijn kinderen echt uren zoet in het huisje. Nu heb je hierin verschillende soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plastic/kunststof of houten speelhuis. Zelf vind ik een houten tuinhuisje fijner, want deze waait niet zomaar weg. Plus, je kan deze gemakkelijker pimpen. Houten speelhuisjes heb je dan weer in verschillende hoogtes. Zo heb je een speelhuisje op de grond, met een klein glijbaantje en met een grote glijbaan, een zandbak eronder of met een schommel. Keuze genoeg dus!Nu heb ik dit speelhuisje op Marktplaats gevonden toen onze jongste 1,5 jaar was. Een hele hoge wilde ik op die leeftijd sowieso niet, maar dit speelhuisje met lage glijbaan is perfect vanaf die leeftijd. De glijbaan is voor onze oudste van 5 nu eigenlijk net te kort, maar het idee is om binnenkort voor hem een grotere glijbaan te bouwen. Het speelhuisje is verder namelijk …

Waarom een zweefparasol de voordelen
5 juni 2024
Waarom ik een zweefparasol wil!

Als het om het creëren van schaduw in de tuin gaat, is een zweefparasol zonder twijfel de beste keuze. Tenminste dat vind ik! Hieronder leg ik je uit waarom ik graag een zweefparasol wil voor in onze zonnige tuin.  Spoiler alert: het heeft alles te maken met flexibiliteit en optimale schaduw buiten. Flexibel to the max Eén van de grootste voordelen van een zweefparasol is de flexibiliteit. De meer traditionele parasols, die een centrale paal hebben, heeft de kantelbare zweefparasol een zijdelingse paal. Dit betekent dat je de parasol gemakkelijk kunt draaien én kantelen om de schaduw precies te richten waar je die nodig hebt. Een zweefparasol kan je gewoon 360 graden draaien, zodat je altijd schaduw hebt, ongeacht de stand van de zon. Dus waarom ik een zweefparasol kopen wil? Omdat dat draaien en kantelen super handig is! Met onze huidige parasol kan ik dat dus NIET. Sowieso moet ik nu telkens de parasol verschuiven en verslepen (zwaar!) om op de juiste plek schaduw te krijgen. En dan is het ook nog eens hopen dat de parasol op die plek überhaupt kan staan.  Ruimtebesparend Een ander voordeel van de zweefparasol is het ruimtebesparende ontwerp. Omdat de paal aan de zijkant staat, is de ruimte onder de parasol volledig vrij. Je hoeft dus niet meer moeilijk te doen met een paal pal in het midden! Dit maakt het ideaal om boven een tuintafel, loungeset of de zandbak te plaatsen. In onze tuin loop ik nu vaak tegen de paal omhoog en …

knusse woonkamer stylen met een klein budget
27 mei 2024
Zo creëer je een knusse woonkamer met een klein budget!

Als ik iets fijn vind dan is dat wel een warm en gezellig thuis. Een knusse woonkamer hoort hier natuurlijk bij! En hier ga je ook blij van worden: een kamer knus stylen kan al met een klein budget.Hieronder geef ik je al mijn tips en tricks om dat knusse gevoel te creëren in de woonkamer. Stap 1 - Voeg texturen toe Verschillende texturen kunnen veel doen om een ruimte uitnodigend en gezellig te maken. Gebruik een mix van kussens en dekens in verschillende stoffen zoals katoen, wol en imitatiebont. Denk bijvoorbeeld aan gebreide dekens, een teddy stoel en fluwelen kussens. Leg een gezellig vloerkleed neer dat zacht aanvoelt onder je voeten en voeg gordijnen of ander raamdecoratie van stof toe die licht filteren maar ook privacy bieden. Maar hoe kies je eigenlijk welke kleuren en patronen? Simpel. Begin met je favoriete kleuren. Zelf hebben wij een groene bank en daarbij past roze, bruin en okergeel heel mooi. Kies twee kleuren uit en shop dan in de winkel kussentjes bij elkaar.  Zoek vooral twee of drie stevige effen gekleurde sierkussens bij elkaar én een of twee neutrale kussens met borduursels, stiksels of prints. Zelf leg ik ze altijd graag bij elkaar om te kijken of de kussentjes goed matchen. Het belangrijkste hierbij is dat de kussens passen bij jouw woonstijl.  Een andere manier om textuur toe te voegen aan je interieur is een decoratieve mand neerzetten. Naast mooi, zijn deze manden ook functioneel. Dit is een hele simpele manier om diepte, …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.