Ben jij een DIY beginner?

Boog verven op de muur: zo doe je dat!
15 mei 2021

Naast cirkels op de wand is er momenteel een andere gave trend om een toffe accentmuur te krijgen: een boog verven. Zoek op Instagram maar eens op ‘painted arch’ en je krijgt echt de meest geweldige voorbeelden te zien. En ja! Ik wilde dus ook graag zo’n toffe boog op de muur. Een snelle DIY met een sfeervol effect!

Voor mijn plannen van de woonkamer make-over heb ik een mooie bijpassende kleurtint uitgezocht. Eentje die goed past bij de kleur Binti Oasis, die nu net op de muur zit, maar dan een tint donkerder. We kozen uiteindelijk voor de kleur van het jaar 2011: Brave Ground.

In deze tint wilden we een boog verven bij de eettafel, maar toen zag ik het saaie muurtje bij de trap. Die wilde ik ook eens aanpakken en zo geschiedden. En ondanks dat mijn eerste poging niet zo goed ging – zie de video tutorial – is het met de juiste tips en tricks een simpele DIY voor iedereen. Het resultaat is super en WOW weer een bewijs dat je met een verfkwast sfeervolle veranderingen in huis kunt aanbrengen.

Bekijk de video tutorial

Benodigdheden:

Een boog verven: stap voor stap uitleg

Net als bij elke verfklus is het handig om eerst de muur goed voor te bereiden. Kijk direct even of je gaten, deuken of scheuren zie, en vul deze op met muurvuller. Hoe gladder de muur, hoe mooier de boog. Plak eventuele plinten en kozijnen af en veeg de muur even af met een kleefdoek. Leg verder een laken of plastic op de grond om de vloer te beschermen en leg alle benodigdheden alvast klaar.

Stap 1: Bepaal de vorm van de boog

Je kunt helemaal los gaan met de vorm van de boog: een lage boog, breed, half rond, enzovoorts. Het mooiste is om te werken met je bestaande interieur. Maak bijvoorbeeld een boog boven je bed als een soort hoofdbord of juist boven je tv, een kastje of bij je eettafel. Zelf kozen we ervoor om onze klok als middelpunt te nemen. Hierdoor zorgt de boog nu voor de illusie van een klokkenkast.

Stap 2: Teken de boog op de muur

Na het bepalen van de vorm en afmetingen van de boog, pak je een lange waterpas en is teken je de boog af op de muur. De waterpas zorgt ervoor dat je een mooie rechte lijn naar beneden kan trekken. Na het aftekenen van de rechte lijnen is het enkel nog een kwestie om deze lijn te verbinden met je zelf geïmproviseerde passer. Hiervoor gebruik je een spijker of punaise, een touwtje en een potlood.

Voor onze boog (een halve cirkel) moet de lengte van het touwtje gelijk zijn aan de breedte van de boog op het hoogste punt (ook wel de helft van de breedte van je boog). Op de hoogte waar de boog moet beginnen, zet je het touwtje vast met behulp van de spijker, precies in het midden van beide rechte lijnen. Hier komt dus even wat basismeetkunde bij kijken.

Volg je het nog? Begin dan bovenaan de boog en beweeg het potlood aan je touw langs de muur naar beneden om de kromming te tekenen.

Pro tip volgt...Zelf heb ik de kromming niet eerst met een potlood getekend, maar de kwast aan het touw vastgemaakt en direct geverfd. Mocht je dit ook doen: begin dan wel ook met de kwast bovenaan in het midden (en niet zoals bij aan de zijkant).

Stap 3: Afplakken van de boog

Tijd om je boog af te plakken met schilderstape. Voor de kromming is er speciale flexibele afplaktape te koop. Maar met een strakke hand, zou je dit ook zelf netjes kunnen schilderen. De rechte lijnen plak je gewoon af zoals altijd, maar – hier ging het bij mij de eerste keer mis! – trek je afgeplakte lijn aan de kant van de kromming nog minimaal 10 cm verder door.

Stap 4 : De boog verven

Joepie, nu kun je gaan verven! Zelf had ik de kromming van de boog dus niet afgeplakt. Dit was echt prima zo, ondanks dat je vast wat verschil zou merken qua strakheid. Met een kwastje kun je echter prima de boog voorzichtig bijwerken. Als laatste verwijder je voorzichtig je tape. Dan nog even laten drogen en tadaa!

Voor & Na

Perfect is de boog misschien niet, maar gaaf zeker! Het saaie stukke muur is nu een sfeervol hoekje geworden. Ik ben er dus helemaal blij met dit snelle DIY projectje. En aangezien ik de eerste keer een paar foutjes maakten, weet jij nu hoe het goed moet. Dat is lekker handig, mocht je zelf ook zo’n tof accent willen aanbrengen op de muur. 

Voor
Na

*De muurverf heb ik gekregen in samenwerking met Flexa. Natuurlijk heb ik zelf de kleur uitgezocht en het soort verf.

Meer inspiratie voor thuis

homewizard p1 meter
8 februari 2024
Homewizard: meten = besparen!

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024
Behang verwijderen: zo doe je dat gemakkelijk!

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

26 januari 2024
Een klushuis kopen? Lees dit dan eerst!

Een klushuis kopen was voor ons de manier om een groter huis te kunnen kopen. De vraagprijs van deze huizen liggen lager dan instapklare huizen, en dus goedkoper. Maar een klushuis biedt nog meer voordelen (en nadelen).

knoeimat is dat handig of niet?
21 januari 2024
Een knoeimat voor onder de kinderstoel: handig of niet?

Of je baby nog maar net zijn of haar eerste hapjes geeft of je een kleuter hebt die opeens zijn groenten niet meer wil opeten: knoeien doen ze allemaal! Wil je die troep liever niet op de grond hebben? Dan kun je een knoeimat kopen. Maar is een knoeimat wel handig? Of zonde van je geld? In deze blog deel ik mijn ervaringen en een alternatief dat handiger is. 

budget opstellen huis verbouwen makeover geven
25 november 2023
Tips bij het kopen van een klushuis

Hebben jullie een klushuis gevonden dat jullie willen kopen? Dan heb ik nog een paar tips voor je.

3 november 2023
Behang in het toilet? Met deze tips komt dat helemaal goed!

Wil jij het toilet een make-over geven? Behang is dan een geweldige manier om het kleinste kamertje in huis een extra dimensie te geven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Behangen in het toilet. En is elk behang daar wel geschikt voor? Hieronder vind je al mijn beste tips, zodat jij zelfverzekerd aan de slag kan gaan met behang in de wc. Vaak is het toilet een beetje saai. Gewoon wat basis tegels tot halverwege de muur, en daarboven is het dan gestuct. Zonde eigenlijk, want het is wel een ruimte waar je regelmatig vertoeft. Dus laten we die wc's een frisse uitstraling geven. Je kunt dan denken aan – lekker eenvoudig – een trendy kleurtje op de muur. Of misschien ga je wel all-in en kies je voor een complete transformatie van de toiletruimte. Beide opties tillen je toilet naar een hoger niveau.Maar vergeet behang niet! Sowieso ben ik dol op behang. Behang is een geweldige manier om een ruimte karakter te geven. Je tovert daarmee een kamer om in een ware oase door behang met palmbomen, geef het een romantische vibe met bloemenprints of juist een japandi look met een bamboo behang.  Kijk maar eens naar het prachtige fotobehang in ons toilet! BeforeAfter Alle voordelen van behang: Statement makenOf je nu kiest om een enkele muur te behangen of er helemaal voor te gaan en zelfs het plafond mee te pakken: behang is perfect om een statement te maken in de wc!Ruimte vergroten of verkleinenNet als kleur kan behang visueel de wc visueel groter …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *