Ben jij een DIY beginner?

DIY Ombre muur: Een Stapsgewijze Gids Voor Het Maken Van Een Prachtige Ombre Muur
9 september 2023

Hebben jullie onze ombré muur al gespot in de slaapkamer? Ik vind het net een berglandschap en zo enorm gaaf! Wat ook tof is: je kan deze eenvoudig zelf maken. Echt! Het is makkelijker dan het lijkt. Het is zelfs mij gelukt om een verbluffende ombré muur te verven. Dus volg deze gids en creëer ook stap voor stap zo’n tof kleurverloop in huis. 

Een ombré muur is een prachtige manier om een subtiele en toch opvallende kleurovergang in je interieur te maken. Met een paar eenvoudige stappen en de juiste materialen kun zelf ook zo’n accentmuur verven.

Video Tutorial

Ombré berglandschap

Met ‘ombré’ wordt dus eigenlijk gebruikt als een term voor een kleurverloop. Vaak is dit verloop van licht naar donker. Best begrijpelijk als je weet dat Franse woord ombré in het Nederlands schaduw betekent.

Maar wat ik heel gaaf vind aan een ombré muur is dat je niet alleen een subtiel kleurverloop creëert, maar je er ook de illusie van een prachtig berglandschap kan maken. Hieronder zie je precies hoe je dat zelf doet. 

Benodigdheden

wat heb je nodig bij het maken van een ombre muur
  • Verschillende verftinten in dezelfde kleurenfamilie (of meng zelf verschillende tinten met wit en de donkerste kleur)
  • Meerdere verfrollers en blokkwasten (voor elke tint een paar)
  • Meerdere verfbakjes (voor elke tint één)
  • Schilderstape
  • Afdekfolie of laken voor de vloer
  • Een rolmaat
  • Een potlood
  • Huishoudsponzen (per 3 bij de action)

Stapsgewijs een ombré muur

Stap 1: voorbereiding

Zorg ervoor dat je muur schoon, droog en vrij van oneffenheden is. Verwijder eventuele spijkers of haakjes en vul gaten op met vulmiddel. Bedek de vloer met een laken of afdekfolie om verfvlekken te voorkomen. Plak als laatste de randen van de muur, lampen, stopcontacten, enzovoorts af met schilderstape. 

Stap 2: Kleurselectie

Kies tussen de twee en vier verftinten in dezelfde kleurenfamilie die mooi in elkaar overlopen. Bijvoorbeeld, als je een groene ombré muur wilt, selecteer dan lichtgroen, middengroen en donkergroen. Het beste kan je kleuren kiezen op dezelfde waaierkaart. Deze kan je in elke bouwmarkt bekijken.

Zelf kozen wij voor de kleuren wit turf, vleugje turf, vol turf en puur turf uit de Flexa mengcollectie. 

Liever zelf mengen? Meng dan in diverse bakken: 75% je kleur met 25% wit, 50% je kleur en 50% wit en 25% je kleur en 75% wit. En verder heb je natuurlijk 100% je kleur en 100% wit. Net wat je wil.  

Stap 3: Strepen zetten

Bepaal waar je de kleurovergang wilt laten beginnen en eindigen. Kijk ook goed naar wat voor meubel er komt te staan. Hoe hoog is bijvoorbeeld je bed of bureau? En hoe ver daarboven wil je het ombré effect hebben? Gebruik een rolmaat om een lichte potloodstreepje te zetten op de muur en verschillende vlakken zo uit te tekenen.

Oh, en maak de stroken dik genoeg om straks een mooi kleurverloop te maken. 

Voor een strak ombré kleurverloop zit je het beste ook goede horizontale potloodlijnen. Voor een bergachtig/bosachtig landschap kunnen de lijnen een stuk creatiever op de muur getekend worden. 

Stap 4: Beginnen met verven

Tijd om te gaan verven! Zet de verfblikken of je gemengde verf in de volgorde van licht naar donker. Begin met de lichtste verf en verf met je roller het bovenste vlak in die kleur. 

Stap 5: Alle kleuren op de muur.

Pak een nieuwe, schone roller en verf de volgende strook met de volgende kleur. Veeg de randen waar de twee kleuren elkaar ontmoeten een beetje over elkaar uit. Pak daarna weer een andere roller en de volgende kleur en verf daarmee de strook daaronder. Dit doe je totdat alle stroken zijn geverfd. 

Wees gewaarschuwd: het ziet er nu nog niet tof uit.

Stap 6: Kleurverloop maken

Tijd om je spons erbij te pakken. Je maakt de spons vochtig en dip als het ware op het stuk waar twee kleuren bij elkaar komen. Je kan ook het sponsje dippen in een beetje van de lichter en/of donkere verf en zo een naadloos effect creëren op de wand. Je kan ronde bewegingen maken, vegen of zoals ik ‘deppen’ en zo een mooi bosachtig effect maken.

ombre muur sponzen

Blijf sponzen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. 

Stap 7: Laat drogen

Verwijder de schilderstape als het nog een beetje nat is en laat dan je ombré muur goed drogen. 

Gefeliciteerd! Je hebt nu aan de hand van deze stapsgewijze gids een prachtige ombré muur zelfgemaakt die een ware eyecather zal zijn in je interieur. Geniet van deze DIY!

Nog een kleine opmerking: Het resultaat van de ombré muur kan variëren afhankelijk van de verf en de techniek die je gebruikt, dus voel je vrij om het gewoon lekker op jouw manier te verven en je eigen unieke wand te creëren. 

Meer inspiratie voor thuis

homewizard p1 meter
8 februari 2024
Homewizard: meten = besparen!

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024
Behang verwijderen: zo doe je dat gemakkelijk!

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

26 januari 2024
Een klushuis kopen? Lees dit dan eerst!

Een klushuis kopen was voor ons de manier om een groter huis te kunnen kopen. De vraagprijs van deze huizen liggen lager dan instapklare huizen, en dus goedkoper. Maar een klushuis biedt nog meer voordelen (en nadelen).

knoeimat is dat handig of niet?
21 januari 2024
Een knoeimat voor onder de kinderstoel: handig of niet?

Of je baby nog maar net zijn of haar eerste hapjes geeft of je een kleuter hebt die opeens zijn groenten niet meer wil opeten: knoeien doen ze allemaal! Wil je die troep liever niet op de grond hebben? Dan kun je een knoeimat kopen. Maar is een knoeimat wel handig? Of zonde van je geld? In deze blog deel ik mijn ervaringen en een alternatief dat handiger is. 

budget opstellen huis verbouwen makeover geven
25 november 2023
Tips bij het kopen van een klushuis

Hebben jullie een klushuis gevonden dat jullie willen kopen? Dan heb ik nog een paar tips voor je.

3 november 2023
Behang in het toilet? Met deze tips komt dat helemaal goed!

Wil jij het toilet een make-over geven? Behang is dan een geweldige manier om het kleinste kamertje in huis een extra dimensie te geven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Behangen in het toilet. En is elk behang daar wel geschikt voor? Hieronder vind je al mijn beste tips, zodat jij zelfverzekerd aan de slag kan gaan met behang in de wc. Vaak is het toilet een beetje saai. Gewoon wat basis tegels tot halverwege de muur, en daarboven is het dan gestuct. Zonde eigenlijk, want het is wel een ruimte waar je regelmatig vertoeft. Dus laten we die wc's een frisse uitstraling geven. Je kunt dan denken aan – lekker eenvoudig – een trendy kleurtje op de muur. Of misschien ga je wel all-in en kies je voor een complete transformatie van de toiletruimte. Beide opties tillen je toilet naar een hoger niveau.Maar vergeet behang niet! Sowieso ben ik dol op behang. Behang is een geweldige manier om een ruimte karakter te geven. Je tovert daarmee een kamer om in een ware oase door behang met palmbomen, geef het een romantische vibe met bloemenprints of juist een japandi look met een bamboo behang.  Kijk maar eens naar het prachtige fotobehang in ons toilet! BeforeAfter Alle voordelen van behang: Statement makenOf je nu kiest om een enkele muur te behangen of er helemaal voor te gaan en zelfs het plafond mee te pakken: behang is perfect om een statement te maken in de wc!Ruimte vergroten of verkleinenNet als kleur kan behang visueel de wc visueel groter …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *