Ben jij een DIY beginner?

Een lambrisering verven: Zo doe je dat!
4 februari 2023
Een geschilderde lambrisering is een geweldige manier om een ruimte een trendy look te geven. Dit kan wel een intimiderend klusje zijn. Want hoe krijg je een lambrisering mooi strak? En welke hoogte moet je eigenlijk kiezen? Gelukkig is het verven van een lambrisering makkelijker dan je denkt – als je deze simpele stappen volgt. 

Zelf ging ik aan de slag in de hal van een vriendin. Eerder maakte ik hier al een stoere speelhoek in huis. Maar de binnenkomst was daar nog heel erg wit en saai. Tijd voor een mini make-over. Ik koos er dit keer voor om een lambrisering te verven in de gewaagde kleur Red Elegance van Flexa Creations

Stap voor stap uitleg

Stap 1: Benodigdheden in huis halen

Voordat je begint, is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te halen. Voor het verven van een lambrisering heb je goede kwaliteit verf, rollers en kwasten, verfbak, schilderstape, afdekfolie en een ladder (als je ergens hoog moet schilderen) nodig. 

Daarnaast is een kruislijnlaser of waterpas, een potlood en rolmaat noodzakelijk om bij de hand te hebben. 

Stap 2: De voorbereiding

Als je alle materialen hebt, is de volgende stap om het gebied voor te bereiden voor het verven. Verwijder eventuele meubels uit de kamer en bedek de vloer met afdekfolie. Verwijder ook eventuele schakelaars, stopcontacten en andere apparaten van de muren.

Stap 3: De hoogte bepalen en aftekenen

De hoogte van een lambrisering mag je helemaal zelf bepalen. Dus of jij nu een hoge of lage kleurvlak wil: dat kan! Wel zijn er een aantal factoren waarmee je het beste rekening houdt. Kijk eens hoe hoog het plafond is (en dus de muur). Neem je daarvan de helft? Of juist tweederde? Hoe hoog zijn eigenlijk de meubels die voor de lambrisering komen te staan? En waar zitten je lichtknoppen? Het is slim om je lambrisering altijd hoger dan je meubels te hebben.  Zo hebben we hier gekozen voor een hoogte van 15 cm boven de lichtknoppen. In de babykamer van onze dochter hebben wij dan juist weer een hele hoge lambrisering. En ook dat is tof. 

Nu je weet wat de hoogte gaat zijn, kun je gaan aftekenen. Zet hiervoor een potloodstreep op de goede hoogte. Heb je een kruislijnlaser, dan kun je deze nu afstellen op de juiste hoogte. Heb je deze niet? Zet dan een horizontale streep door middel van de waterpas. Beide opties werken hiervoor top. 

 

Stap 4: De hoogte van de lambrisering afplakken

Voor het schilderen van een strakke lambrisering is schilderstape essentieel. Je kunt daarom het beste kiezen voor een goede tape. Zelf gebruikte ik voor deze lambrisering frogtape. Maar ik moet zeggen dat de paarse Action variant ook prima zijn werk doet. 

Begin helemaal aan de linker- of rechteruiteinde van je lambrisering en zorg ervoor dat de getekende lijn (of de lijn van je laser) precies tegen de onderkant van de tape valt. Druk de tape extra goed aan, vooral aan de onderzijde. 

Plak verder nog eventuele hoeken, deuren, kozijnen, etc. af met de tape. 

Tip: Doordat de potloodlijn in het nieuw te verven vlak van de lambrisering vallen, schilder je deze direct mee en zie je ze straks niet meer.

Stap 5: Lambrisering verven

Nu kun je gaan verven! Bij het schilderen van een lambrisering verf ik altijd het eerst met een kwast en kleine roller langs (en een stukje over) de schilderstape. Op deze manier hoef ik daar straks niet meer te verven met mijn grote dikke verfroller en is er minder kans dat ik over de tape uitschiet. Verder verf ik zoals ik altijd een muur verf. Lees ook hoe je een muur verven met een streeploos resultaat

lambrisering verven tips

Tip: Dekt de verf niet in een laag? Verf de volgende laag dan zo snel mogelijk en neem het stuk dat tegen de afplaktape aan zit ook zeker weer even mee. Zodat deze weer nat is. Het is namelijk belangrijk dat je de tape niet te lang laat zitten, anders kun je de nieuwe verf ermee aftrekken.

Stap 6: Tape verwijderen

Tijd om de schilderstape te verwijderen! Het beste doe je dit een paar minuten nadat je klaar bent met verven. Wacht dus niet te lang. Naar mijn ervaring kun je prima rechts al beginnen, wanneer je net links klaar bent met verven. Trek de tape langzaam, zo recht en zo plat mogelijk eraf voor het beste resultaat. 

frogtape rechte lijn lambrisering

Een lambrisering op een structuur muur

Bij een lambrisering is een strakke lijn belangrijk en dat krijg je het beste op een strakke ondergrond. Toch kun je ook op een structuur muur een lambrisering verven. Dé tip daarvoor is om eerst met de huidige muurkleur langs de tape te schilderen. Laat dit goed drogen en verf er dan met de nieuwe kleur overheen. Op deze manier zijn alle uitlopers onder de tape gewoon de kleur van de rest van de (huidige) muur. Dat is nog eens handig!

En mocht ook dat niet werken? Dan kun je altijd nog eerst een rand met overschilderbare kit maken of de hoogtelijn afwerken met een sierlat. 

Succes!

Meer inspiratie voor thuis

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024
Inbouwspots in je plafond: zo doe je dat!

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024
Je was buiten drogen: dit zijn de belangrijkste voordelen!

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

renoveren voor beginners
19 maart 2024
Renoveren voor beginners: 5 tips

Renoveren is niet altijd een makkelijke klus, zeker niet voor beginners. Maar met deze 5 tips maak je een goede start.

homewizard p1 meter
8 februari 2024
Homewizard: meten = besparen!

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024
Behang verwijderen: zo doe je dat gemakkelijk!

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

26 januari 2024
Een klushuis kopen? Lees dit dan eerst!

Een klushuis kopen was voor ons de manier om een groter huis te kunnen kopen. De vraagprijs van deze huizen liggen lager dan instapklare huizen, en dus goedkoper. Maar een klushuis biedt nog meer voordelen (en nadelen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *