Ben jij een DIY beginner?

Leertoren een must? In mijn ervaring: JA!

DIY leertoren Ikea hack

In beide huizen hadden wij een kleine keuken waar prominent een leertoren de show stal. Want inderdaad een leertoren neemt gewoon een groot deel van je keukenvloer in beslag. Daarbij zijn ze ook nog eens prijzig. Is dan een gewoon keukenkrukje ook niet gewoon prima? Valt dat ding niet om? Staat mijn kind dan echt veilig? Kortom, is een leertoren echt van toegevoegde waarde? Mijn antwoord is volmondig: Ja. 

Hieronder lees je waarom een leertoren wel of niet een must-have is voor jou en je dreumes of peuter?

Wat is een leertoren?

Een montessori leertoren of in het engels learning tower is een soort opstapje voor kleine kinderen. Het ‘platform’ waar ze op staan, is vaak groter dan de tredes van standaard keukentrapjes en het is aan drie zijden ingesloten voor extra veiligheid. 

Je dreumes of peuter (en ook nog je kleuter) kan zelf via het trapje op en af de leertoren klimmen. De dichte zijkanten zorgen ervoor dat hij of zij niet langs de zijkant of voorkant van het platform af kunnen vallen. Door nog een extra veiligheidsstok aan de achterzijde bovenin, kan je kindje ook niet zomaar omvallen langs achteren.

Kortom, een leertoren is een veilig en hoog genoeg krukje voor een kleine kind om op te staan en te helpen of zelf te ontdekken, zoals zelf handjes wassen, boterhammen te smeren of gewoon kijken wat mama aan het doen is op het aanrecht. 

Blijf wel ook nog altijd opletten wanneer je kind een leertoren gebruikt. Bij heel veel wild wiebelen of door gekke bewegingen, kunnen altijd nog valpartijen voorkomen - of vingertjes tussen de leertoren en het aanrechtblad.

Leertoren versus een gewoon krukje

De extra veiligheid was voor mij als moeder de reden om een leertoren in keuken te zetten. Oké eigenlijk hebben we ons IKEA krukje omgetoverd naar een leuke DIY leertoren. Onze oudste was al vroeg nieuwsgierig en houdt van klauteren. Hij klom dus al snel graag het krukje op, maar hij was ook wiebelig en jong.. en dat ging niet zonder vallen. In de ‘nieuwe’ leertoren kon hij lekker meekijken en helpen, zonder te vallen. Super fijn en handig! 

Twijfel je nog tussen een leertoren of een gewoon krukje. Hier mijn ervaringen van de verschillen op een rijtje:

  • Een leertoren heeft de perfecte hoogte voor jouw kind. Sommige zijn zelfs verstelbaar;
  • Vanaf de dreumesleeftijd kan je kind al zelf veilig erop- en eraf klimmen;
  • Een leertoren staat heel stevig op de grond (en ergens tegenaan), terwijl een krukje kan wegglijden, schuiven om omvallen;
  • De ‘omheining’ voorziet van extra veiligheid zodat het kind er niet zomaar afvalt.

Welke leeftijd leertoren?

Een leertoren kan gebruikt worden vanaf het moment dat je kleintje stevig kan staan en tot het moment dat je kindje eruit gegroeid is. Elk kind is anders, dus een echte leeftijd is er niet aan te koppelen. Soms moet je nog wel even helpen met het erop klimmen of je kind eraf tillen, maar de leertoren is voor hele jonge kinderen ook leuk om te gebruiken. Zeker als ze graag willen helpen of meekijken. 

Hier werd de leertoren gebruikt net voor zijn eerste verjaardag en de oudste is er net te groot voor geworden. Dus vanuit mijn eigen ervaring zou ik zeggen van 1 jaar tot 5 jaar. Overigens staat onze jongste (bij het schrijven van deze blog is ze 2 jaar) nu graag in de leertoren. Dus de leertoren wordt ook nog steeds veel gebruikt hier in huis. 

Waarom een leertoren?

Vanuit de Montessori-gedachte is het belangrijk om je kind zelf zelfstandig te laten ontdekken en te proberen. Een leertoren is daarbij een handig hulpmiddel. Je kind hoeft dan niet telkens jouw hulp te vragen om ergens bij te kunnen en kan ook ‘helpen’ in het huishouden tijdens allerlei klusjes en huishoudelijke taken.

Een voordeel hiervan is dat je kind zelfvertrouwen opbouwt, maar er zijn nog veel meer voordelen. Zo is het bijvoorbeeld ook fijn dat door te helpen met het koken verdwijnt er alvast een stukje komkommer, kaas of iets anders in de buik van je kind. Zo ontdekken ze op een simpele manier nieuwe smaken. 

Je kind hoeft dan niet telkens jouw hulp te vragen om ergens bij te kunnen en kan ook 'helpen' in het huishouden tijdens allerlei klusjes en huishoudelijke taken.

Hoe gebruik je een leertoren?

Zelf hebben wij al jarenlang een DIY Leertoren in huis en wordt nog steeds elke dag gebruikt. Eerst door onze oudste en nu door onze jongste. Misschien denk je nu: maar wanneer en waarvoor dan? Nou ik heb wat voorbeelden inclusief foto’s. 

Zoals je ziet, is de leertoren voor heel veel verschillende activiteiten en klusjes handig. Kinderen zijn vooral nieuwsgierig. Moeders van pratende kinderen herkennen misschien wel de vraag “wat ben je aan het doen” en dat keer 100 keer op een dag. Kinderen willen graag kijken wat je aan het doen bent en je nadoen. Ook gaan ze graag op avontuur uit. Met de leertoren kunnen ze ook op grote hoogte  – aka het aanrecht, badmeubel of bartafel – meekijken en helpen. 

Hier wat ideetjes om samen of door je kind te laten doen thuis:

Sla wassen, groenten sorteren, fruit snijden, eitje schillen, beslag roeren, plastic servies afwassen, deeg kneden, koekjes uitsteken, boterham smeren, etc. 

handjes wassen, washandje door het gezichtje halen, haren kammen, tanden poetsen, etc. 

Op een (extra) toetsenbord typen, tekenen, plakken, verven, hamertje tik, puzzelen, etc. 

Net als de kinderstoel is een leertoren ook een fijne plek om bijvoorbeeld in te staan om te verven, tekenen of eten. Het grote voordeel hiervan is dat – naar mijn eigen ervaring – je kind niet snel gaat lopen met de potloden, eten of verf. De leertoren geeft dan een soort van ‘afbakening’ van ‘hier blijven’. Erg fijn vindt deze mama. 

Wat is er minder handig aan een leertoren?

Het enige nadeel waar ik vaak tegenaan liep: ik kan de leertoren niet zelf makkelijk als trapje gebruiken. Dus wanneer ik bij de bovenste keukenkastjes moet zijn.. dan sta ik een beetje moeilijk op de onderste trede. Dat komt door die veiligheidsstok aan de achterkant. Grrr, dat frustreert mij dan. De oplossing: nog een andere krukje voor mezelf. Al heb ik ook een tijdje die stok eraf geschroefd. Dan kan je wel zelf de leertoren ook gebruiken. 

Ik ontdekte verder dat het goed is om na te denken waar je kind nu allemaal bij kan dankzij de leertoren. Staat je leertoren in de keuken, dan wil je niet dat je kind er een te natte boel van maakt, nu hij of zij bij de kraan kan. Of nog erger: opeens scherpe messen aan het afwassen is of alleen de warm water kraan openzet en brandwonden oploopt. 

Ik wil je absoluut niet bang maken, maar het is wel goed om alert te blijven. Ruim goed op en zorg ervoor dat onveilige spullen nog hoger komen te liggen of achter een kinderslot. Wij hadden zelfs een kraanbeveiliger erop gezet. 

Oh, en de snoepjes werd ook op een andere plek verstopt. De leertoren kunnen ze namelijk ook verschuiven richting het kastje waar wat lekkers in verstopt zit. 

Waarom zijn leertorens zo duur?

Leertorens kunnen behoorlijk duur zijn. Je kunt ze vinden voor 70 euro, de goedkopere varianten, maar ook voor bijna 300 euro. Je hebt ook hele gave inklapbare leertorens, die je kunt omtoveren tot een bureau met zitje, en leertorens met een glijplank! Hoe tof (en ja ook prijzig) is dat. 

Leertorens hebben meestal dat hoge prijskaartje omdat ze zijn gemaakt van zeer stevig en duurzaam hout voor extra veiligheid – vergelijkbaar met waarom houten Montessori-speelgoed meer kost dan vergelijkbaar plastic speelgoed. 

Maar als je kijkt hoelang je er plezier van heb en de (soms) extra functies, koop je eigenlijk ook gewoon een multifunctioneel kindermeubel. Als je alles apart koopt, ben je misschien wel nog meer kwijt. 

Al kan je natuurlijk ook zelf een leertoren maken. 

Leertoren IKEA Hack

Wij hebben dus een leertoren gemaakt van een IKEA krukje; Een echte, low budget en populaire IKEA HACK. Wil je deze ook maken? Download dan de GRATIS werkbeschrijving en bekijk de video tutorial. 

De beste leertorens

Ik denk niet dat er één beste leertoren is, maar er zijn wel veel populaire learning towers. Aangezien ik natuurlijk niet alle leertorens op de markt hebt getest, kan ik je enkel mijn favorieten vertellen. Maar aangezien ik ervaringsdeskundige ben, kan ik je wel mijn criteria vertellen wat een goede leertoren maakt:
  • Een stevige houten basis – Plastic is lichter en de kans op opgooien is daardoor groter.
  • Een groot platform – Hierdoor kan je kind comfortabel bewegen en draaien in de leertoren. Ook past je kind er dan langer in, waardoor je de leertoren langer gebruikt kan worden.
  • Een hoge veiligheidsstok of juist een riem of iets dat eventueel ook open of eraf kan – Toen onze zoon ouder werd, stootte hij vaak zijn hoofd ertegen.
  • Uitstekende pootjes aan de zijkant – Dit voorkomt omvallen door heen en weer wippen en zorgt dus voor extra veiligheid.
  • Een extra functie – een krijtbord, glijbaan of inklapbaar tot een bureau en zitje: het maakt de leertoren extra leuk en jullie beleven er allemaal nog meer plezier aan!
  • Bonus: verstelbaar – is het platform verstelbaar? Dan kan de leertoren echt meegroeien met je kind.

Mijn 5 favoriete leertorens

Heb je toevallig een Cybex Lemo kinderstoel of moet je nog een kinderstoel aanschaffen? Weet dan dat je deze kinderstoel gemakkelijk omtovert tot een leertoren! Uiteraard in hoogte verstelbaar, want deze kinderstoel groeit echt mee met je kind.

Sowieso mijn favo kinderstoel en al helemaal nu met deze nieuwe uitbreiding.

Bekijk en koop deze stoel en uitbreiding bij Babypark

Deze leertoren ziet er niet alleen mooi uit, maar tover je eenvoudig om tot een zitje met tafeltje. 

Bekijk en koop deze leertoren via Jindl

YAYAwoodStore is van mijn favo Etsyshops voor mooie houten kindermeubels. Zo hebben wij daar onze mooie glijbaan vandaan. Hun leertoren is ook geweldig! En helemaal niet zo duur als je bedenkt dat je zowel een leertoren, bureautje en glijbaan voor koopt! Dat belooft enorm veel plezier voor jouw peuter. En ook nog in allemaal mooie kleuren. 

Bekijk en koop deze leertoren op Etsy

Simpel, maar oh zo handig! Dat is deze opvouwbare leertoren. Het lijkt net op een trapje en je bergt deze dus gewoon gemakkelijk op. Handig!

Bekijk en koop deze leertoren op Etsy

Deze leertoren is verstelbaar en super stevig! Het kan zelfs een gewicht van 100 kilo aan. En ook leuk: met de Tuki Discovery Cloth kan je deze leertoren ook omtoveren tot hangmat. Dat is lekker chillen.


Bekijk en koop deze leertoren bij Babypark

Is een leertoren het waard?

Nog steeds benieuwd of een leertoren het waard is? Als ik zie hoeveel plezier mijn kinderen en wij aan de leertoren hebben gehad: Ja. 

Gewoon lekker samen eten maken, tussendoor wat proeven, zelf tanden poetsen, kliederen met water: het zijn allemaal waardevolle momenten waarbij we samen lekker bezig zijn met alledaagse dingen. Dat alleen al is mij zoveel waard. 

Maar ook het kijken, oefenen en onderzoeken. De leertoren wordt soms door het hele huis geduwd om weer iets te pakken of gewoon eens hogerop te kijken. Het helpt met hun zelfstandigheid en dat heeft weer een positieve invloed op hun ontwikkeling. 

En ja, ze kunnen ook klimmen op een stoeltje, kruk, trap of bankleuning. Maar dan vind ik dit een stuk veiliger en dus een fijner gevoel. Het heeft ook al heel wat valpartijen voorkomen hier in huis. 

Ik zie het dus zo: meer zelfstandigheid en minder blauwe plekken. Iedereen blij! 

Wil je liever gewoon in rust met een muziekje of een goede podcast koken, was vouwen of wat dan ook. Oké dan is een leertoren misschien niet zo handig om in huis te halen. Al hangt je kind dan misschien wel weer in je benen.. dan is een leertoren stiekem toch wel weer fijn. 

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonqBabypark of trakteer ons op een kopje thee. 

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

rieten tas zelf maken zonder naaimachine
21 mei 2024

Hoe leuk is een rieten tas voor de zomer! Of is het een jutten strandtas? Hoe dan ook een ronde variant vind ik echt mega schattig en toen dacht ik: waarom maak ik er niet gewoon zelf eentje! En tada, hier mijn zelfgemaakte toffe DIY rieten tas voor de zomer. I love it!En nee, daar heb je dus GEEN naaimachine voor nodig en je hoeft ook niet per se te gaan haken. Deze DIY beachbag is eigenlijk heel simpel. Ik gebruikte gewoon twee placemats (simpel hé) en lijmde deze aan een canvas tas vast (ja echt!).   Zo maak je zelf deze rieten tas Nodig Twee placemats (ik heb de mijne gehaald bij de Karwei voor € 5 per stuk) Canvas tas (had ik nog liggen) Lijmpistool Naald & Draad Jutten touw Alles bij elkaar was ik nog geen 15 euro kwijt. Stap-voor-stap uitleg Leg de canvas tas plat op tafel en zet het lijmpistool aan. Stop in de tas een hobby mat of stuk karton, om ervoor te zorgen dat je straks niet direct beide kanten aan elkaar vastlijm. Lijm een placemat op de ene kant van de tas. Draai daarna de tas om en vouw de hoekjes dubbel (deze kun je ook even vastlijmen). Lijm de andere placemat vast aan de andere kant van de tas. Eventueel; Voor extra stevigheid en als leuke versiering stik jerondom de rand met de naald en draad de twee placemats nog eens aanelkaar vast. (behalve bij de opening natuurlijk ) Om de hengels wikkel je het jutten …

20 mei 2024

 Buiten koken, barbecueën en borrelen. Er is in de zomer niets beters dan lekker buiten eten in het avondzonnetje. En je zit nog lekkerder aan een mooie tuintafel!  In deze blog vind je daarom inspiratie voor de mooiste eettafels voor in jouw tuin. Daarnaast deel ik nog handige tips om het buiteneten nog gezelliger te maken voor het hele gezin. Duurzaamheid en onderhoud Het is als eerste belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid en het onderhoud van een tuintafel. Zoek naar duurzame materialen zoals teakhout of aluminium, die bestand zijn tegen weersinvloeden en er jarenlang mooi uit blijven zien.  Let er wel op dat houten buitentafels aardig wat onderhoud nodig hebben. Een tuintafel van teak of acacia moet je elk jaar oliën of beitsen om ze mooi te houden.  Kunststof of metalen tuintafels zijn dan weer gemakkelijk in onderhoud, maar kunnen wel gaan roesten of verkleuren. Denk dus goed na wat voor jou belangrijk is en kies op basis daarvan voor een houten, metalen of kunststoffen tafel.  Moderne eettafels voor buiten Tegenwoordig lijken buitentafels gewoon op binnentafels! Je kan dus prima jouw interieurstijl doortrekken naar buiten. Denk aan moderne eettafels met minimalistische ontwerpen, strakke lijnen en materialen zoals glas, aluminium of gepoedercoat staal. Deze tuintafels zijn niet alleen stijlvol, maar ook gemakkelijk te onderhouden.  Combineer ze met bijpassende tuinmeubels om een samenhangende en moderne eetplek voor buiten te creëren. Ronde bistrotafel Als ik aan een ronde tuintafel denk, denk ik aan die schattige charmante Franse bistrotafeltjes. Charmanter wordt het niet! Sowieso leuk voor in een …

marmerlook bloempot maken met nagellak
13 mei 2024

Heb jij ook weleens op Pinterest of IG gezien dat je marmeren vaasjes, bloempotten, glazen, enzovoorts simpelweg kan maken met nagellak? Maar kun je echt woonaccessoires een marmerlook geven met nagellak? En is dit wel zo simpel? Dus toen ik een saai bloempotje wilde pimpen, dacht ik: "laten we dit eens uittesten!"Tijdens het 'marmeren' met nagellak kwam ik er al snel achter dat dit niet zo simpel ging als Pinterest mij deed geloven. Ook maakte leverde het aardig wat troep op dat niet gemakkelijk op te ruimen is. Sterker nog, de bak ziet er nog steeds niet schoon uit. Maar ik ben ook te lui om met allerlei removers aan de slag te gaan. Mijn DIY marmeren bloempot is in elk geval een dikke FAIL! Maar misschien moet ik gewoon iets meer oefenen?Benieuwd hoe je zelf een marmerlook creëert met nagellak en het eindresultaat van mijn DIY? In deze video tutorial zie je precies hoe ik aan de slag ben gegaan. https://youtu.be/X0PJHNk9E4oWat heb je nodig?Wil je zelf aan de slag en iets marmeren in huis, dan heb je het volgende nodig:Nagellak (diverse kleurtjes)Een bak (dat vies mag worden)WaterEen bloempotje (of iets anders wat je wilt decoreren)Een papiertje (waarop het potje kan drogen)Een beetje wasbenzineEn zo maak je dan een marmerlook met nagellak:Stap 1: Ontvet het bloempotje (of ander ding dat je een marmerlook wil geven) met een beetje wasbenzine.Stap 2: Vul het bakje met een laagje water (veel heb je niet nodig volgens de Pins)Stap 3: Druppel de nagellak er voorzichtig in. Gebruik je meer …

zo kies je de perfecte bank voor jouw huis
5 mei 2024

Op zoek naar een nieuwe bank? Dan wil je natuurlijk wel de juiste bank kopen voor je huis! Je bank super belangrijk in je interieur. Het is de plek waar je ontspant, tijd doorbrengt met je gezin en gasten ontvangt. In deze uitgebreide blog neem ik je stap voor stap mee zodat jij met gemak de perfecte bank kiest voor jouw huis.  De perfecte bank kies je zo: Stap 1: Meet de ruimte voor de juiste maat Voordat je begint met het shoppen naar een nieuwe bank, is het belangrijk goed naar de ruimte te kijken waarin je de bank gaat zetten. Meet de afmetingen van de kamer nauwkeurig, inclusief de beschikbare ruimte voor de bank, zodat je kunt bepalen welke maat het beste past. Houd ook rekening met andere meubelstukken en doorloopruimte om een goede indeling te garanderen. Stap 2: Kies het juiste materiaal Het materiaal van de bank is van grote invloed op de uitstraling en de duurzaamheid ervan. Ben je op zoek naar een luxueuze uitstraling? Fluwelen velours banken voegen een vleugje elegantie en warmte toe aan elke ruimte. Plus ze zijn heerlijk zacht! Andere stoffen banken zijn comfortabel en komen in verschillende kleuren en patronen, maar kunnen gevoelig zijn voor vlekken. Leer is bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, maar qua kosten ook duurder en past meer in een vintage of industrieel interieur. Overweeg dus ook zeker hoe gemakkelijk het is om de bank schoon te maken, vooral als je kinderen of huisdieren hebt.  Stap 3: Bepaal het model & …

streeploos muur verven
2 mei 2024

Met de groeiende aandacht voor het milieu, winnen duurzame muurverven steeds meer aan populariteit. Duurzame verf is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook voor je gezondheid. Deze verven bevatten minder vluchtige organische stoffen en zijn watergedragen, wat ze een uitstekende keuze maakt voor zowel binnen als buiten.Een van de topkeuzes voor buiten in deze categorie is Jotun demidekk infinity pure matt. Deze beits is bekend om zijn lange levensduur en uitstekende dekking. Het matte resultaat geeft je muren een elegante en tijdloze uitstraling. Daarnaast is het een duurzame keuze; een perfecte combinatie van esthetiek en ecologie. De voordelen van eco-vriendelijke verf Eco-vriendelijke verf heeft meerdere voordelen, waarvan deze de belangrijkste zijn:Het draagt bij aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis, doordat er minder schadelijke dampen vrijkomen tijdens het schilderen en daarna.Deze verven zijn vaak beter afbreekbaar en minder belastend voor het afvalwater.Bij het kiezen van duurzame muurverf draag je bij aan een betere wereld, terwijl je jouw huis een frisse look geeft. Verschillende labels en wat ze betekenen Bij het kiezen van duurzame verf kom je verschillende milieulabels tegen. Labels zoals het EU Ecolabel of het Scandinavische Nordic Swan garanderen dat de productie minder impact heeft op het milieu. Let bij het kopen van verf op deze keurmerken om zeker te zijn van een milieuvriendelijke keuze. Binnen versus buiten: wat werkt het beste? Buitenverf moet bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden, zoals regen, wind en UV-straling. Daarom bevat buitenverf speciale additieven die zorgen voor extra bescherming en duurzaamheid. Binnenverf daarentegen, …

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.