Ben jij een DIY beginner?

Mijn borstvoedingsavontuur: hoe het begon en hoe het stopte

lang borstvoeding geven

Wie mij een beetje kent, weet dat ik als moeder aan één ding niet wilde beginnen: borstvoeding. Maar ik kan jullie nu alvast vertellen dat ik gewoon dik 8 maanden borstvoeding heb gegeven. Hoe dan? Waarom dan? Alles over mijn borstvoedingsavontuur lees je in deze blog.

Ben jij zwanger? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk krijg je nu vaak de vraag of je borstvoeding gaat geven. Mijn antwoord daarop was altijd: “Nee, ik geef lekker de fles.” Mijn onze oudste hebben wij dit ook zeker gedaan. No way dat er aan mijn borsten werd gelurkt!

Toch hoor je dan over hoe mooi borstvoeding is. Daarbij lees je overal dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby de eerste zes maanden. Zelf kreeg ik het idee dat het een beetje opgedrongen werd, maar mensen, de fles is toch gewoon ok? Veel vriendinnen met kinderen vertelden mij echter “Je mist echt iets hoor Grace!”

Fomo

Zwanger van de tweede kwam opeens een lichte twijfel. Mis ik echt iets moois? Is het echt een heel ander momentje? En hoe voelt dat dan? Alsnog bleef ik bij mijn standpunt: we gaan de fles geven! Met een rondrennende peuter lees mij dat veel handiger. Oh, en een flesje kan papa ook geven. Hem gun ik ook dat momentje samen. Bovendien heb ik met de oudste echt gedoe gehad met de voedingen en veel stress ervaren. Op de stress en gedoe bij borstvoeding zat ik niet op te wachten. 

Tijdens een bezoekje aan de verloskundige vertelde ik over mijn gevoel van fomo en zij kwam met een geweldig idee: probeer het één keer na de bevalling. Op deze manier krijgt de baby toch colostrum binnen. Dat is de eerste borstvoeding die boordevol zit met antistoffen. Op deze manier kon ik ervaren hoe het voelt en krijgt mijn baby direct een goede dosis antistoffen binnen. Verder stond er groot in mijn dossier: ‘wil enkel flesvoeding geven’. 

Eerste keer borstvoeding

En toen was zij daar: Lara Jo Elisabeth. Mijn dochter en zo mooi! De verloskundige vroeg of ik het inderdaad één keer wilde ervaren en dus zat ik daar zomaar met mijn pasgeboren dochter aan de borst. 

De eerste keer borstvoeding na de geboorte

Waar ik vooral heel dankbaar voor was is dat ze goed aanhapte en direct lekker dronk. Zelf vond ik het enorm bijzonder. Het voelde heel anders dan ik had gedacht. Het voelde niet als vervelend, maar als iets heel speciaals. Stiekem denk ik dat ik er extra van genoot, omdat dit in mijn ogen de enige keer zou zijn. Dat maakte dat ik alles heel bewust in mij opnam, oh en ik was net bevallen en vol hormonen…

Bijvoeden met de fles

Een paar uur na de bevalling bleef haar temperatuur te laag en werd er geopperd om haar bij te voeden met kunstvoeding. Prima voor mij natuurlijk, want we wilden toch de fles gaan geven. Alles was dus in huis. Ik had zelfs hele stijlvolle flesjes van Difrax gekocht. Madam moest er echter niets van hebben. Ze dronk misschien net een druppel uit de fles, maar dat was het ook. 

Eenmaal in het ziekenhuis werd ze in een couveuse gelegd op een warmtebedje en heb ik haar uren niet kunnen zien. De lieve verpleegsters kregen haar ook niet aan de fles en dachten dat ze daarvoor gewoon de energie niet voor had. Dus ze kreeg op dat moment sondevoeding. 

Die middag, een dag na de bevalling, mocht ze naar een eigen kamer en begon de stress met de fles. 

Geen fles? Dan borst!

Ze bleef namelijk de fles weigeren. De sonde bleef er daarom in tot de avond viel. Volgens de verpleegster was dat “ze echt wel gaat drinken als ze honger krijgt.” En tja, met sonde kreeg ze blijkbaar niet genoeg honger?? Na meerdere pogingen werd rond middernacht geopperd om onze baby dan maar te gaan voeden met een lepeltje. Dan kon ik “het in haar mondje druppelen.” Je wil niet weten hoeveel stress mij dat als net bevallen moeder gaf. Hetgeen dat ik niet wilde leek uit te komen: stress en gedoe om voedingen. Daarbij had ik ook een ontroostbare hongerige baby in mijn armen! 

Daar lag ik dus, in het ziekenhuis, net bevallen, zonder vriend, zonder mijn andere kind, met een hongerige baby die al begon te gillen als de fles alleen al in de buurt kwam. 

En toen deed ik rond 1 uur ’s nachts mijn shirt omhoog en hapte ze direct gulzig aan. Ze dronk en viel aan de borst heerlijk in slaap met een volle buik. 

Alleen maar willen drinken bij mama

Toen de verpleegster net op dat moment kwam met het volgende flesje, vertelde ik dat Lara al lekker gedronken had en net pas sliep. Ik was mega blij, maar kreeg wel de waarschuwing dat ik de fles moet blijven proberen als ik de fles wil geven. Want anders zou de borstvoeding te veel op gang komen. Dit advies snap ik helemaal, maar onze dochter bleef weigeren en ik vind één ding het allerbelangrijkste: een gevoede baby. Of dat nu fles of borst is, dat maakt mij niets uit. Zolang het maar op een ontspannen manier gaat. 

En dus besloot ik iets te doen, wat ik nooit had gedacht: ik ging gewoon borstvoeding geven. 

Spoedcursus borstvoeding

Gelukkig kwam er in de ochtend een hele lieve verpleegster die ook lactatiekundige is. Zij geeft zelfs cursussen borstvoeding voor zwangere vrouwen. Toen ze hoorde dat ik liever relaxed borstvoeding gaf dan gestrest de fles, was ze helemaal haar nopjes. En ze kwam speciaal elke voeding langs om te kijken hoe het ging en mij alle tips te geven. Kortom, ik kreeg een spoedcursus borstvoeding geven!

En ja, er komt inderdaad veel bij kijken, maar daarover later vast meer. 

Toch nog de fles proberen?

Eenmaal thuis hebben wij nog met de kraamhulp geprobeerd Lara aan de fles te krijgen. Ik heb zelfs een speciale handkolf gekocht om afgekolfde melk aan te bieden. Maar nee hoor, ze wilde niet! Uiteindelijk hadden we een trucje dat ik eerst de speen in mijn beha moest doen, zodat het lekker rook naar mama’s borst. Dat heeft een paar keer geholpen, maar na een paar dagen was ze daarmee ook niet meer te foppen. 

En ook kreeg ik in die eerste week te horen dat het niet aan te raden is om eventueel borstvoeding en kunstvoeding te combineren. Dit kan namelijk ervoor zorgen de de melkproductie snel keldert. Daarbij was de lactatiedeskundige bang voor eventuele ontstekingen. Dus dat betekende kolven en een afgekolfd flesje geven. Niet dat ze überhaupt dronk uit de fles. Maar ach, voor het idee.. en de vriezer. Door overproductie kon ik namelijk elke dag wel 150 tot 200 ml extra kolven voor het slapen gaan (of na de ochtendvoeding) om in de vriezer te bewaren voor later. 

Een week oud en nog steeds aan de borst

Het mooie aan borstvoeding

Ondertussen vraag je je misschien af “en miste je echt iets?” Ik kan nu eerlijk zeggen: ja, toch wel. Al vind ik de momentjes dat ik de fles geef even fijn, bijzonder en knus als het geven van de borst. Echter maak je met borstvoeding oxytocine aan en dat zorgt voor een verliefd gevoel. Dat merk je gewoon. Ik vond het voeden zo relaxed en makkelijk. Ik ben blij dat ik het heb mogen ervaren. Al was een keer, een dag of een week ook prima geweest. Ik vond het duidelijk fijn genoeg om nog maanden vol te houden. 

Nu bof ik enorm dat Lara direct goed deed aanhappen en mijn melkproductie direct goed op gang kwam. Ik heb geen borstontsteking gekregen, geen kapotte tepels, heb met geen enkel zalfje hoeven te smeren, etc. Ik weet dat dit heel anders kan zijn, maar dat heeft de ervaring wel een stuk prettiger gemaakt. 

Spruw

En toen was daar spruw! Na twee maanden ongeveer kregen dochter en ik last van spruw. Auw! Wat is dat pijnlijk zeg. De spruw zat bij mij helemaal in mijn borst en bij het aanhappen schoot er echt een pijnlijke steek door mijn lijf. Op dat moment dacht ik echt: ik kap er mee. Ik zag echt op tegen het voeden, want ja dat deed pijn. Dus ik op naar de huisarts en geeist om een kuurtje te krijgen en niet enkel zalf. Met een kuurtje ben je er namelijk snel vanaf en had ik na 24 uur gewoon geen pijn meer tijdens het voeden. Zo fijn! Want ze was nog steeds een flesweigeraar. 

Aan de fles krijgen

Aangezien het moment steeds dichterbij kwam dat ik weer moest gaan werken, vond ik het best spannend of we haar nog ooit aan de fles zouden krijgen. Ik ben daarom onderzoek gaan doen naar alle verschillende flessen en er zo’n zes uiteindelijk geprobeerd. Met afgekolfde melk ging het soms wel, soms niet. Maar sowieso wilde ze na een fles altijd ook nog aan mama’s borst drinken. Kortom, die fles was nog geen succes.

En toen belandde ze in het ziekenhuis met het RS-virus. (Nee, ik kan niet zeggen dat baby’s met borstvoeding nooit ziek zijn) We mochten pas uit het ziekenhuis als ze goed zelf kon drinken en die gelegenheid heb ik aangepakt om haar de fles aan te leren. Mede ook omdat door de stress van het ziekenhuis mijn melkproductie flink gedaald was en ik een week later weer ging werken. 

Kolven

En jaaaaaaaa! Met de Hegen-fles en wat trucjes dronk ze eindelijk goed uit de fles. Ik blij, dochter blij, iedereen blij. Ik ben toen begonnen om overdag de fles te geven en ’s nachts de borst. Want laten we eerlijk zijn, met nachtvoedingen is borstvoeding echt wel fijn! 

Om de productie wel goed te houden om die nachtvoedingen te kunnen blijven geven, ben ik begonnen met overdag te kolven. Op die manier kreeg ze gewoon nog steeds 100% borstvoeding of het nu uit de fles of borst kwam. Niet dat ik perse 100% wilde geven, maar om de productie dus op pijl te houden. 

Ik moet eerlijk zeggen ik heb mij vaak een melkkoe gevoeld tijdens het kolven. Maar dankzij de Elvie kolf kon ik wel kolven tijdens het koken/afwassen/werken/spelen/enzovoorts. Dat maakte het wel iets flexibeler voor mij. Wil je echter je melkproductie hoger maken of veel melk kolven tijdens een kolfsessie, dan zou ik een andere kolf uittesten. Zelf heb ik hier nog over getwijfeld, maar aangezien ik toch langzaam wilde stoppen was de Elvie prima voor mij. 

Stoppen met borstvoeding

Op een gegeven moment was ik de magische grens van 6 maanden volledig borstvoeding voorbij! En daarvan gaf ik ook nog eens de meeste voedingen live. Best bijzonder als je bedenkt dat ik in de eerste plaats helemaal geen borstvoeding wilde geven. Sterker nog: ik heb meer dan 8 maanden onze dochter aan de borst gehad. 

Met 6 maanden nog aan de borst

Langzaam ben ik gestopt met kolven overdag en gaf ik enkel nog voor het slapen gaan, ’s nachts en ’s ochtends de borst. Enkel als mijn borsten heel zeer deden kolfde ik nog. Ik heb dit volgehouden tot we op vakantie gingen toen Lara 8 maanden was. Ze dronk op dat moment niet meer super aan de borst en ze kon nog wel eens bijten. Iets dat erg pijnlijk is met babytandjes. 

Op vakantie had ze opeens veel behoefte aan de borst en dus heb ik haar nog lekker vaak tegen mij aangehad. Wel heb ik gevraagd aan Paco om nog een laatste foto te maken van ons voedingsmomentje. Gewoon omdat ik wist dat dit wellicht de laatste keer kon zijn. 

Eenmaal thuis heb ik haar nog een paar keer getroost met de borst, maar met 9 maanden was het echt klaar. De vriezer is ondertussen leeg, de kolf wordt niet meer gebruikt en ook Lara vraagt niet meer om de borst. En het is helemaal goed zo!

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonqBabypark of trakteer ons op een kopje thee. 

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

5 juni 2024

Als het om het creëren van schaduw in de tuin gaat, is een zweefparasol zonder twijfel de beste keuze. Tenminste dat vind ik! Hieronder leg ik je uit waarom ik graag een zweefparasol wil voor in onze zonnige tuin.  Spoiler alert: het heeft alles te maken met flexibiliteit en optimale schaduw buiten. Flexibel to the max Eén van de grootste voordelen van een zweefparasol is de flexibiliteit. De meer traditionele parasols, die een centrale paal hebben, heeft de kantelbare zweefparasol een zijdelingse paal. Dit betekent dat je de parasol gemakkelijk kunt draaien én kantelen om de schaduw precies te richten waar je die nodig hebt. Een zweefparasol kan je gewoon 360 graden draaien, zodat je altijd schaduw hebt, ongeacht de stand van de zon. Dus waarom ik een zweefparasol kopen wil? Omdat dat draaien en kantelen super handig is! Met onze huidige parasol kan ik dat dus NIET. Sowieso moet ik nu telkens de parasol verschuiven en verslepen (zwaar!) om op de juiste plek schaduw te krijgen. En dan is het ook nog eens hopen dat de parasol op die plek überhaupt kan staan.  Ruimtebesparend Een ander voordeel van de zweefparasol is het ruimtebesparende ontwerp. Omdat de paal aan de zijkant staat, is de ruimte onder de parasol volledig vrij. Je hoeft dus niet meer moeilijk te doen met een paal pal in het midden! Dit maakt het ideaal om boven een tuintafel, loungeset of de zandbak te plaatsen. In onze tuin loop ik nu vaak tegen de paal omhoog en …

knusse woonkamer stylen met een klein budget
27 mei 2024

Als ik iets fijn vind dan is dat wel een warm en gezellig thuis. Een knusse woonkamer hoort hier natuurlijk bij! En hier ga je ook blij van worden: een kamer knus stylen kan al met een klein budget.Hieronder geef ik je al mijn tips en tricks om dat knusse gevoel te creëren in de woonkamer. Stap 1 - Voeg texturen toe Verschillende texturen kunnen veel doen om een ruimte uitnodigend en gezellig te maken. Gebruik een mix van kussens en dekens in verschillende stoffen zoals katoen, wol en imitatiebont. Denk bijvoorbeeld aan gebreide dekens, een teddy stoel en fluwelen kussens. Leg een gezellig vloerkleed neer dat zacht aanvoelt onder je voeten en voeg gordijnen of ander raamdecoratie van stof toe die licht filteren maar ook privacy bieden. Maar hoe kies je eigenlijk welke kleuren en patronen? Simpel. Begin met je favoriete kleuren. Zelf hebben wij een groene bank en daarbij past roze, bruin en okergeel heel mooi. Kies twee kleuren uit en shop dan in de winkel kussentjes bij elkaar.  Zoek vooral twee of drie stevige effen gekleurde sierkussens bij elkaar én een of twee neutrale kussens met borduursels, stiksels of prints. Zelf leg ik ze altijd graag bij elkaar om te kijken of de kussentjes goed matchen. Het belangrijkste hierbij is dat de kussens passen bij jouw woonstijl.  Een andere manier om textuur toe te voegen aan je interieur is een decoratieve mand neerzetten. Naast mooi, zijn deze manden ook functioneel. Dit is een hele simpele manier om diepte, …

rieten tas zelf maken zonder naaimachine
21 mei 2024

Hoe leuk is een rieten tas voor de zomer! Of is het een jutten strandtas? Hoe dan ook een ronde variant vind ik echt mega schattig en toen dacht ik: waarom maak ik er niet gewoon zelf eentje! En tada, hier mijn zelfgemaakte toffe DIY rieten tas voor de zomer. I love it!En nee, daar heb je dus GEEN naaimachine voor nodig en je hoeft ook niet per se te gaan haken. Deze DIY beachbag is eigenlijk heel simpel. Ik gebruikte gewoon twee placemats (simpel hé) en lijmde deze aan een canvas tas vast (ja echt!).   Zo maak je zelf deze rieten tas Nodig Twee placemats (ik heb de mijne gehaald bij de Karwei voor € 5 per stuk) Canvas tas (had ik nog liggen) Lijmpistool Naald & Draad Jutten touw Alles bij elkaar was ik nog geen 15 euro kwijt. Stap-voor-stap uitleg Leg de canvas tas plat op tafel en zet het lijmpistool aan. Stop in de tas een hobby mat of stuk karton, om ervoor te zorgen dat je straks niet direct beide kanten aan elkaar vastlijm. Lijm een placemat op de ene kant van de tas. Draai daarna de tas om en vouw de hoekjes dubbel (deze kun je ook even vastlijmen). Lijm de andere placemat vast aan de andere kant van de tas. Eventueel; Voor extra stevigheid en als leuke versiering stik jerondom de rand met de naald en draad de twee placemats nog eens aanelkaar vast. (behalve bij de opening natuurlijk ) Om de hengels wikkel je het jutten …

20 mei 2024

 Buiten koken, barbecueën en borrelen. Er is in de zomer niets beters dan lekker buiten eten in het avondzonnetje. En je zit nog lekkerder aan een mooie tuintafel!  In deze blog vind je daarom inspiratie voor de mooiste eettafels voor in jouw tuin. Daarnaast deel ik nog handige tips om het buiteneten nog gezelliger te maken voor het hele gezin. Duurzaamheid en onderhoud Het is als eerste belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid en het onderhoud van een tuintafel. Zoek naar duurzame materialen zoals teakhout of aluminium, die bestand zijn tegen weersinvloeden en er jarenlang mooi uit blijven zien.  Let er wel op dat houten buitentafels aardig wat onderhoud nodig hebben. Een tuintafel van teak of acacia moet je elk jaar oliën of beitsen om ze mooi te houden.  Kunststof of metalen tuintafels zijn dan weer gemakkelijk in onderhoud, maar kunnen wel gaan roesten of verkleuren. Denk dus goed na wat voor jou belangrijk is en kies op basis daarvan voor een houten, metalen of kunststoffen tafel.  Moderne eettafels voor buiten Tegenwoordig lijken buitentafels gewoon op binnentafels! Je kan dus prima jouw interieurstijl doortrekken naar buiten. Denk aan moderne eettafels met minimalistische ontwerpen, strakke lijnen en materialen zoals glas, aluminium of gepoedercoat staal. Deze tuintafels zijn niet alleen stijlvol, maar ook gemakkelijk te onderhouden.  Combineer ze met bijpassende tuinmeubels om een samenhangende en moderne eetplek voor buiten te creëren. Ronde bistrotafel Als ik aan een ronde tuintafel denk, denk ik aan die schattige charmante Franse bistrotafeltjes. Charmanter wordt het niet! Sowieso leuk voor in een …

marmerlook bloempot maken met nagellak
13 mei 2024

Heb jij ook weleens op Pinterest of IG gezien dat je marmeren vaasjes, bloempotten, glazen, enzovoorts simpelweg kan maken met nagellak? Maar kun je echt woonaccessoires een marmerlook geven met nagellak? En is dit wel zo simpel? Dus toen ik een saai bloempotje wilde pimpen, dacht ik: "laten we dit eens uittesten!"Tijdens het 'marmeren' met nagellak kwam ik er al snel achter dat dit niet zo simpel ging als Pinterest mij deed geloven. Ook maakte leverde het aardig wat troep op dat niet gemakkelijk op te ruimen is. Sterker nog, de bak ziet er nog steeds niet schoon uit. Maar ik ben ook te lui om met allerlei removers aan de slag te gaan. Mijn DIY marmeren bloempot is in elk geval een dikke FAIL! Maar misschien moet ik gewoon iets meer oefenen?Benieuwd hoe je zelf een marmerlook creëert met nagellak en het eindresultaat van mijn DIY? In deze video tutorial zie je precies hoe ik aan de slag ben gegaan. https://youtu.be/X0PJHNk9E4oWat heb je nodig?Wil je zelf aan de slag en iets marmeren in huis, dan heb je het volgende nodig:Nagellak (diverse kleurtjes)Een bak (dat vies mag worden)WaterEen bloempotje (of iets anders wat je wilt decoreren)Een papiertje (waarop het potje kan drogen)Een beetje wasbenzineEn zo maak je dan een marmerlook met nagellak:Stap 1: Ontvet het bloempotje (of ander ding dat je een marmerlook wil geven) met een beetje wasbenzine.Stap 2: Vul het bakje met een laagje water (veel heb je niet nodig volgens de Pins)Stap 3: Druppel de nagellak er voorzichtig in. Gebruik je meer …

zo kies je de perfecte bank voor jouw huis
5 mei 2024

Op zoek naar een nieuwe bank? Dan wil je natuurlijk wel de juiste bank kopen voor je huis! Je bank super belangrijk in je interieur. Het is de plek waar je ontspant, tijd doorbrengt met je gezin en gasten ontvangt. In deze uitgebreide blog neem ik je stap voor stap mee zodat jij met gemak de perfecte bank kiest voor jouw huis.  De perfecte bank kies je zo: Stap 1: Meet de ruimte voor de juiste maat Voordat je begint met het shoppen naar een nieuwe bank, is het belangrijk goed naar de ruimte te kijken waarin je de bank gaat zetten. Meet de afmetingen van de kamer nauwkeurig, inclusief de beschikbare ruimte voor de bank, zodat je kunt bepalen welke maat het beste past. Houd ook rekening met andere meubelstukken en doorloopruimte om een goede indeling te garanderen. Stap 2: Kies het juiste materiaal Het materiaal van de bank is van grote invloed op de uitstraling en de duurzaamheid ervan. Ben je op zoek naar een luxueuze uitstraling? Fluwelen velours banken voegen een vleugje elegantie en warmte toe aan elke ruimte. Plus ze zijn heerlijk zacht! Andere stoffen banken zijn comfortabel en komen in verschillende kleuren en patronen, maar kunnen gevoelig zijn voor vlekken. Leer is bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, maar qua kosten ook duurder en past meer in een vintage of industrieel interieur. Overweeg dus ook zeker hoe gemakkelijk het is om de bank schoon te maken, vooral als je kinderen of huisdieren hebt.  Stap 3: Bepaal het model & …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.