Ben jij een DIY beginner?

Vinyl vloer leggen: zo doe je dat (écht) zelf!

Heb jij een mooie vinyl vloer gespot en wil je deze graag zelf leggen in huis? Lees dan snel verder. In deze blog geef ik namelijk mijn ervaringstips dat het leggen van zeil makkelijker maakt. Ook als je niet zo handig bent. 

Video tutorial

Play Video

Zo leg je zelf een Vinyl vloer

Kleine disclaimer vooraf: Ben je op zoek naar een gemakkelijk en snel te leggen vloer? In een kleine ruimte is het zeil simpel te leggen. Heb je echter een grote ruimte met veel hoekjes zoals ons? Dan zou ik zelf in de toekomst eerder kiezen voor laminaat, kurk of een andere vloer met kliksysteem. Want ook met deze tips is het zelf leggen van een vinyl vloer niet super makkelijk.

Benodigdheden

 • Zeil
 • Dubbelzijdige tape
 • Schaar
 • Haakmes
 • Stalen liniaal
 • Potlood
 • Vulmiddel / Kit

Zeil is vaak te koop op rol in een vast breedte (2 of 4 meter). Is je ruimte niet breder dan de breedte van het zeil, koop dan die vinyl vloer even lang als de totale lengte van je ruimte voor het mooiste resultaat.

Een vinyl vloer opmeten

 1. Meet de gehele lengte van je ruimte op. 
 2. Meet daarna de breedte van je ruimte op. Pak hierbij de breedste maat.
 3. Hou rekening met zo’n 10 cm snijverlies aan alle kanten.
 4. Vermenigvuldig het getal van stap 1 met het getal van stap 2 voor de benodigde vierkante meters.

Stap 1: Voorbereiding

Net als bij elke klus is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg ervoor dat de vloer zo egaal mogelijk is en schoon. Kies eventueel voor een (extra) ondervloer en haal eventuele plinten van de muur. Plak vervolgens langs de randen en verdeeld over de vloer de dubbelzijdige tapijttape. 

! controleer voor het leggen van het zeil of de deur(en) straks zonder problemen nog open en dicht gaan. 

Stap 2: Rol het vinyl uit

Leg het vinyl in de ruimte en laat aan de randen genoeg (min 5 cm) omhoog krullen tegen de muur. Wacht een paar uur zodat het vinyl zich kan vormen en acclimatiseren

Stap 3: Knip het vinyl op maat

Ja je leest het goed: er staat ‘knip’. Rond de randen van de ruimte kan je de nieuwe vinyl vloer ook gemakkelijk op maat knippen. Dit kost wel iets meer tijd dan snijden, maar het is een stuk veiliger en er kan amper iets fout gaan. 

Bij meerdere banen is snijden wel aan te raden om alles mooi aan te laten sluiten. Durf je dit toch niet aan: knippen kan ook. Dit is minder strak, maar dat kun je altijd opvullen met opvulmiddel. 

Stap 4: Plak je vloer vast

Werk bij het plakken van je vloer van het midden richting de randen toe. Pak eventueel een behangspatel erbij om het vinyl telkes glad te strijken. 

Mijn tips bij een vinyl vloer

Naast de tip om te knippen in plaats van te snijden, heb ik nog meer tips verzameld om zelf een vinyl vloer te leggen:

 • De vloer moet voor het leggen echt brandschoon zijn voor het beste resultaat. Elk vuiltje, korreltje, etc ga je op den duur voelen door het zeil heen.
 • Werk je met meerdere delen, waardoor je dus naden krijgt? Probeer altijd die naden op een plek te krijgen waar amper tot nooit gelopen wordt. Zoals bijvoorbeeld onder een bank, kast of tafel.
 • Ga je het vinyl snijden? Draag dan altijd snijbestendige werkhandschoenen.
 • Het voordeel van plakken versus lijmen is dat je direct op je vinyl vloer kan lopen na het leggen.
 • Bij drempels kun je de vloer netjes afwerken met een profielstrip.
 • Extra tip: Verschuif nooit zware meubels op de vloer, zeker niet aan de randen. Dan trek je namelijk je zeil los of nog erger; stuk.

In onze woonkamer + keuken hebben wij de vloer gerenoveerd met een vinyl vloer met betonlook van Leen Bakker: Vinyl Maya – in de kleur Smoke.

Sign up for free class

It’s easy and free!


Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

3 november 2023

Wil jij het toilet een make-over geven? Behang is dan een geweldige manier om het kleinste kamertje in huis een extra dimensie te geven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Behangen in het toilet. En is elk behang daar wel geschikt voor? Hieronder vind je al mijn beste tips, zodat jij zelfverzekerd aan de slag kan gaan met behang in de wc. Vaak is het toilet een beetje saai. Gewoon wat basis tegels tot halverwege de muur, en daarboven is het dan gestuct. Zonde eigenlijk, want het is wel een ruimte waar je regelmatig vertoeft. Dus laten we die wc's een frisse uitstraling geven. Je kunt dan denken aan – lekker eenvoudig – een trendy kleurtje op de muur. Of misschien ga je wel all-in en kies je voor een complete transformatie van de toiletruimte. Beide opties tillen je toilet naar een hoger niveau.Maar vergeet behang niet! Sowieso ben ik dol op behang. Behang is een geweldige manier om een ruimte karakter te geven. Je tovert daarmee een kamer om in een ware oase door behang met palmbomen, geef het een romantische vibe met bloemenprints of juist een japandi look met een bamboo behang.  Kijk maar eens naar het prachtige fotobehang in ons toilet! BeforeAfter Alle voordelen van behang: Statement makenOf je nu kiest om een enkele muur te behangen of er helemaal voor te gaan en zelfs het plafond mee te pakken: behang is perfect om een statement te maken in de wc!Ruimte vergroten of verkleinenNet als kleur kan behang visueel de wc visueel groter …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *