Ben jij een DIY beginner?

Zelf de badkamer verbouwen in 8 stappen

De badkamer in ons huis was duidelijk aan vervanging toe. De tegels lieten los en de inrichting was ouderwets. De vraag was alleen of we de kleine badkamer van 2×2 meter geheel gingen verbouwen of enkel renoveren. Renoveren kost immers een stuk minder centjes, maar met verbouwen krijg je natuurlijk wel een badkamer geheel naar jouw eigen wensen!Zelf de badkamer verbouwen

Met alleen een badkamerrenovatie kwamen wij er niet uit. Een nieuwe douche, nieuw tegelwerk, een hangend toilet en een leuk kastje was natuurlijk ook een optie geweest, maar er was één ding wat we niet konden fiksen met renoveren. Het vervelendste aan de originele badkamer vond ik namelijk dat je door de badkamer naar de slaapkamer moest en tussen de slaapkamer en badkamer zat ook geen deur. Nou, ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik wil gewoon graag in alle privacy mezelf kunnen wassen. Dat moest dus anders!

In 8 stappen zelf de badkamer verbouwen

Het heeft bij ons maanden geduurd, maar op zich ben je maar 8 stappen verwijdert van een geheel nieuwe badkamer. Bestel dan wel alles op tijd (daardoor heeft het bij ons ook meerdere keren stilgelegen) en ga verbouwen in een vrije week (en niet alleen in het weekend zoals dat wij deden). Hieronder de stappen die wij gemaakt hebben tijdens de badkamerverbouwing en ook handige klustips!

Stap 1: de oude badkamer eruit

Natuurlijk moest eerst de oude badkamer er helemaal uit. Dat werd dus slopen! De tegels eruit, de oude toilet met koeienbril naar de stort en de douchecabine hebben we verkocht. Zo, opgeruimd staat netjes.

Klustip: Bewaar wat je wilt hergebruiken, maar gooi verder alles het liefst zo snel mogelijk weg. Hoe minder troep in de badkamer, hoe sneller je verder kunt klussen.

Stap 2: leiding werk verplaatsen

En als we dan toch bezig zijn, laten we dan gelijk de badkamer ook verplaatsen. De badkamer ging van het midden van de verdieping, naar de voorkant. Dit ging redelijk makkelijk, omdat de leidingen allemaal onder de vloer lag die er toch uit moest. Hierdoor konden de leidingen eerst herleidt worden naar de nieuwe plek van de badkamer. Appeltje eitje (voor mijn vader dan ;))

Klustip: Maak van tevoren al een plattegrond van de nieuwe badkamer. Aan de hand van die plattegrond weet je precies waar welke leidingen moeten komen. Je kunt een 3D tekening met alle bouwkundige info laten opmaken op afspraak bij bijvoorbeeld Sanidirect.

Stap 3: Nieuwe muren plaatsen voor de badkamer

Aangezien de badkamer niet naar een ‘bestaande’ kamer werd verplaatst, moesten we ook nieuwe muren plaatsen. Met metal studs werden de wanden opgebouwd en daartegen kwamen groene gipsplaten. Deze gipsplaten zijn speciaal voor badkamers en vochtige ruimtes doordat ze waterwerend zijn. Overigens kan je gewoon op deze gipsplaten tegelen, wat natuurlijk ook ideaal is voor het nieuwe tegelwerk.

Klustip: Vergeet niet een extra versteviging te maken in de muur op de plek waar het badmeubel en de spiegel komen te hangen.

Stap 4: Een nieuwe badkamervloer

Daarna werd over de gehele oppervlakte van de badkamer zwaluwplaten geplaatst. Op deze platen kan beton gestort worden, waarmee we de vloer waterpas en stevig maakten. Op de betonvloer kan je dan weer mooie vloertegels leggen. Wij kozen voor blauwe Portugese tegels.

Klustip: Kijk ook of de nieuwe badkamervloer geschikt is voor vloerverwarming. Tijdens een badkamerverbouwing leg je namelijk heel eenvoudig een mat op de ondervloer, die gewoon op stroom werkt. Tegels eroverheen en geniet heerlijk van warme voetjes!

Stap 5: Zelf de badkamer tegelen

Nu de nieuwe badkamer is ‘gebouwd’ is het tijd om ook echt zelf te verbouwen. Het is tijd voor tegelwerk! Wij kozen voor brede witte tegels voor de muren. Mijn moeder hielp me met tegelen en legde me alles uit. Mijn belangrijkste klustip is dan ook: luister altijd goed naar je moeder. Het tegelwerk ziet er voor een doe-het-zelver namelijk prachtig uit! Thanks ma!

Klustip: nadat de tegellijm gedroogd is, moeten de tegels natuurlijk ingewassen worden. Maak hiervoor met voegmiddel en water een papperig en egaal mengsel aan voor het beste resultaat!

Stap 6: Plaatsen van het sanitair

Daarna kon mijn pa weer aan de slag. Het bad was namelijk binnen en deze kon geplaatst worden. Na een hele avond klussen en foeteren had ik al een (poging tot) badrand gebouwd en daar ben ik nog steeds aardig trots op. Ja, dat is mijn handige kluswerk geweest. Tadaa

Wij hebben gekozen voor een bad en een douche apart. Dat het past in een kleine badkamer van maximaal 2 bij 3 meter snap ik nog steeds niet: maar het kan dus wel! Al het sanitair is trouwens van Villeroy & Boch en de kranen van Grohe.

Klustip: Maak eerst het tegelwerk af rondom het bad, voordat je het bad werkelijk plaatst. Met een bad ervoor is het immers moeilijker om bij de wand te komen en is de kans op beschadigingen aan het bad ook groter.

Stap 7: Vloer tegelen

Nadat het sanitair, zoals het bad en de douche geplaatst waren, kon ook de badkamervloer betegeld worden. Omdat wij speciale tegels hebben, is daarvoor mijn handige oom langsgekomen. De folder zegt echter dat je het ook prima zelf kunt tegelen. Wat ik verder zelf nog moest doen, was de tegels behandelen. Dus dat werden een paar dagen ’s ochtends en ’s avonds tegels insmeren. Maar wow, het resultaat mag er zeker wezen!

Klustip: Speciale badkamertegels gekocht, zoals cementtegels? Lees dan goed de instructies door en gebruik altijd correct gereedschap en goede spullen voor de klus. Deze tegels hebben namelijk net wat meer aandacht nodig dan andere vloertegels.

Stap 8: Badmeubel en spiegel bevestigen

Het ligt natuurlijk aan je badmeubel, maar een zwevend model als de onze wordt opgehangen aan de muur. Hiervoor zat er bij het meubel zelf een handige ophanglat. Even goed afmeten, de lat bevestigen en hop het badmeubel hangt. Spiegel erboven en voilà: de badkamer is af!

Klustip: vergeet niet de randjes te kitten! Langs de badrand, de doucherand, de deuren tegen de muur, maar ook langs de randen van het badmeubel. Overal waar water tussen kan komen, moet gekit worden met goede sanitairkit.

Helemaal klaar met de verbouwing? Dan kun je eindelijk ook die leuke nieuwe badkameraccessoires neerzetten. Dat is toch het leukste werk!

Benieuwd naar onze badkamer? Het resultaat is echt super mooi geworden!  Binnenkijken in onze kleine badkamer »

Sign up for free class

It’s easy and free!


Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Reacties

 1. Tanjazegt:

  Antwoord
  september 16, 2016

  Wauw hulde! Weet wat voor een k%#* werk het kan zijn om zelf de badkamer aan te pakken. Twee a drie jaar terug hetzelfde gedaan (om kort daarop te verhuizen). Trots te weten dat ik het kan, met al het getier (-; wanneer het niet ging en ja, ik sleepte zelfstandig de loodzware tegelsnijder door de Amsterdamse metro! I know..

  Nu badkamer twee, maar die ga ik niet zelf doen.

  • Gracezegt:

   Antwoord
   september 19, 2016

   Ja, het is zeker een flink werkje. Maar zo trots ook om het helemaal zelf gedaan te hebben. Dank voor het compliment en wat heerlijk dat je nu de badkamer niet zelf hoef te doen.

 2. Nataliezegt:

  Antwoord
  juli 26, 2019

  Aangezien ik een nieuwe badkamer wil, ben ik dankbaar voor advies zoals het jouwe. Zelf verbouwen begin ik niet aan, maar ik heb op twee gebieden waardevolle inspiratie opgedaan: de grote tegels tegen de wand. Het ziet er prachtig uit en hoe minder voegen hoe beter. En dan ben ik helemaal weg van die mooie rustieke tegelvloer. Dat wil ik ook in mijn keuken.

  • Gracezegt:

   Antwoord
   augustus 20, 2019

   Ja prachtig zijn de tegels! Ben er nog elke dag blij mee.

 3. Marie de Jongezegt:

  Antwoord
  oktober 2, 2019

  Bedankt voor het delen van de overzichtelijke stappen om een badkamer te renoveren. Die van ons is ook toe aan een opknapbeurt en we zijn druk bezig met het maken van plannen. Gelukkig zijn de leidingen nog goed. Wel willen we graag een nieuwe wastafel en douchecabine.

 4. Carlazegt:

  Antwoord
  oktober 28, 2019

  Hi Grace! Handige tips! Ik vroeg me af, hoe heb jij verstevigingen aan de muur gemaakt, voor badmeubels en spiegels etc. ? Ik geloof dat dit namelijk op verschillende manieren kan! Hoor het graag. Groetjes Carla.

  • Gracezegt:

   Antwoord
   maart 28, 2020

   In de wand hebben wij versteviging gemaakt. Dus achter de gipsplaat zeg maar. Volgens mij met een extra stevige plaat. Alleen voor het badmeubel overigens. De spiegel is heel licht.

 5. Vincent Rondwijkzegt:

  Antwoord
  februari 12, 2020

  Het is inderdaad interessant om te kijken of je vloerverwarming kan leggen. Onze aannemer heeft ons dit ook aangeraden tijdens de verbouwing. We zijn hem er nog steeds dankbaar voor!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *