Ben jij een DIY beginner?

Zelf een wand tegelen in 7 stappen

Zelf een wand tegelen in 7 stappen

Zelf de wand betegelen

Oké, ik ga niet liggen: betegelen is best lastig en zeker niet makkelijk. Maar als ik het kan, kun jij het zeker ook! En met de juiste voorbereiding krijg jij een prachtige badkamer, toilet of keuken met tegels, die je helemaal zelf hebt betegeld.

Ook zelf de wand betegelen? In 7 stappen kun jij dat eenvoudig leren.

Wat heb je nodig bij het tegelen?

 • Tegels
 • Tegellijm
 • Lijmkam
 • Voegmiddel
 • Emmers
 • Iets om mee te mixen
 • Voegkruisjes
 • Tegelsnijder
 • Tegelzaag
 • Een lat en schroeven
 • Waterpas
 • Rubberen spaan
 • Sponsjes

Stap 1 – Zorg voor een vlakke ondergrond

Tegels lijm je het beste op een vlakke ondergrond. Haal dus al het behang eraf, vul gaten op en schuur of hak bulten in de wand zo veel mogelijk weg. Heb je een zeer slechte wand in de badkamer? Of ben je helemaal aan het verbouwen? Kies er dan voor om de wand opnieuw te plaatsen met speciale gipsplaten, waar je direct op kunt tegelen. Andere gipsplaten en muren moet je altijd eerst voorstrijken, ontvetten en/of opruwen.

Stap 2 – Legplan maken

Is de wand helemaal vlak en gereed om te betegelen? Dan is de volgde stap een legplan maken. Het komt namelijk eigenlijk nooit voor dat de tegels precies helemaal passen van boven naar beneden en van links naar rechts. Meet dus eerst de wand op en kijk hoe jij de tegels graag wilt hebben. Het is mijn advies om niet te beginnen of te eindigen met een strookje van een paar centimeter, want dit is lastig te snijden en geeft een minder mooi effect. Probeer ook te denken aan hoe de tegels uitkomen bij de douche en het toilet. Als laatste moet je rekening houden met de voegen (meet hiervoor even de dikte van je tegelkruisjes op, onze voegen zijn 2,5mm).

Tip: mix tegels uit verschillende dozen om kleurverschil tegen te gaan

Stap 3 – Werk met een Startlat

Natuurlijk wil je graag dat jouw tegelwand recht is en hoogstwaarschijnlijk is de vloer dat niet. Ook is de kans groot dat je niet met een hele tegel begint aan de onderkant. Wil je echt goed tegelen, dan werk je het beste met een startlat. Met je legplan in gedachten zet je een streep op de muur waar de eerste hele tegels gaan komen. Doe dit zowel horizontaal als verticaal. Tegen deze horizontale streep spijker je vervolgens een kaarsrechte lat op de wand. Check voor de zekerheid even of deze startlat ook daadwerkelijk waterpas is, en tegelen maar!

Stap 3: start met een startlat

Stap 4 – Lijmen en tegels leggen

Met een lijmkam (of eerst met een troffel op de lijmkam) schep je als het ware de tegellijm (deze is kant-en-klaar) op de wand. Met de lijmkam druk je daarna de lijm goed tegen de muur en strijk je het uit. Het is belangrijk dat hierbij de lijm overal even dik op de muur wordt gekamd. Ook droogt de lijm erg snel, dus het beste breng je elke keer maar lijm aan voor 1 tegel of 2 tegels.

Is de lijm netjes en stevig aangebracht? Druk dan de eerste tegel in de lijm en op de startlat, netjes in lijn met je verticaal getrokken streep. Druk ook even goed op de hoeken van de tegel en plaats de voegkruisjes op de hoeken. De volgende tegel plaats je in de andere hoek van het kruisje en druk je ook weer goed aan. Werk zo eerst horizontaal de rij af en ga dan verder verticaal.

Moeder aan het tegelen

Stap 5 – Tegels op maat maken

Na alle hele tegels gelijmd te hebben, kun je de randen gaan afwerken. Teken hiervoor goed de tegel af en denk ook aan de voegen. Zorg voor een tegelsnijder en het op maat maken gaat bijna vanzelf. Even heen en weer met het mesje en hop, de tegel breek je in een handdruk door twee. Iets lastiger zijn de ronde gaten die je nodig hebt voor de kraan en toiletpot. Hiervoor kun je aan de slag met een tegelzaag. Doe echter voorzichtig. Handschoenen en een veiligheidsbril zijn ook zeker aan te raden, aangezien bij een tegelzaag stukjes tegels weleens rondvliegen.

Stap 6 – Voegen

Helemaal klaar? Laat dan de lijm eerst 24 uur uitharden. Na deze tijd kun je dan beginnen met voegen. Zelf gebruikte ik een wit voegmiddel dat je nog moest aanmaken met water. De regel hierbij was: geen dikke pap maken en ook geen yoghurt, maar vla. Zorg er ook voor dat de ‘vla’ echt goed egaal is en geen stukjes meer bevat. Je hoeft trouwens niet direct een emmer vol voegspul te maken, want het voegmiddel hard snel uit. Beter is om tussendoor bij te maken. Het voegen zelf vond ik erg lastig, maar het is niet moeilijker dan tegelen. Breng het voegmiddel met een rubberen spaan (of in het gebrek hieraan voorzichtig met een plamuurmes) aan tussen de voegen. Laat het kort uitharden en verwijder daarna overbodig voegmiddel met een vochtige spons. Doe dit zigzaggend over de voeglijnen voor het beste resultaat. De volgende dag nog even met een doek over de tegels om de waas van de tegels te halen.

Stap 7 – afwerken met kit

Nu de wand betegeld is, kan het afwerken beginnen. Om de hoeken kun je een hoeklat plaatsen en andere naden kit je tot slot dicht met speciale elastische schimmelvrije sanitair kit. Witte tegels en witte voegen? Dan kun je ook witte kit gebruiken. Denk hierbij ook aan het toilet en rondom een hangend badmeubel. Hierdoor is alles netjes afgewerkt.

Je bent misschien even bezig met tegelen, maar na deze 7 stappen om zelf een wand te tegelen is het nog enkel genieten van jouw nieuwe doe-het-zelf tegelwand!

Bekijk meer tips & tutorials op mijn YouTube

Ik help jou graag met mijn video’s en jij kan mij ook helpen door deze te bekijken. Doe dus zeker een duimpje omhoog, druk op die abonneer knop en weet dat je daarmee iemand heel blij mee maakt. 

Sign up for free class

It’s easy and free!


Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een mini commissie. Op die manier kan ik meer inspiratie delen op mijn blog. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *