Ben jij een DIY beginner?

Zelf het toilet verbouwen in 5 stappen

toilet renoveren

Het toilet was hier nodig aan vervanging toe. Het was klein, krap en de tegels waren niet echt mijn smaak (lees vierkant en geel).  Gelukkig heb je in een paar stappen het hele toilet gemakkelijk verbouwt of renoveert.

Een tip voor iedereen die op huizenjacht is: ga ook eens zitten op het toilet! Zelf lette ik daar niet zo op. Gewoon deurtje open: “ah een toilet” en weer dicht. Maar dan krijg je de sleutel, ga je tijdens het klussen even naar het toilet en dan … blijkt de deur niet dicht te kunnen. Wat nu? Het toilet verbouwen natuurlijk!

Ons toilet was dus vooral klein door de diepte. Zittend op het toilet stonden je voeten immers over de drempel, waardoor je in hele rare houdingen moest wringen om die deur dicht te krijgen. Dat werd dus plassen met de deur open. Maar ondanks we hier met zijn tweeën wonen, ben ik erg fan van mijn privacy. Vooral op het toilet!

Dus je raadt het al: dat werd weer een muurtje slopen. Het toilet wilden wij namelijk in de eerste plaats dieper maken. Hiervoor hadden we twee opties: het deurkozijn verplaatsen en de hal korter maken of de achterwand verder naar achteren zetten. Het deurkozijn was bij ons niet echt goed te verplaatsen, vanwege een stenen muur erboven, en aangezien achter de toilet enkel losse trapruimte zat: gingen wij voor optie twee. 

Daarbij waren ook de tegels niet echt onze smaak. We wilden dus sowieso al wel andere tegeltjes en ook vinden wij een hangend toilet mooier. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we net zo goed zelf het toilet verbouwen. 

Stap-voor-stap zelf het toilet verbouwen

Als je zelf het toilet gaat verbouwen is het goed om te weten dat je in een kleine ruimte aan de slag gaat. Met z’n tweeën tegelijkertijd aan het werk gaat daardoor best lastig. Ook kan ik mij voorstellen dat je niet te lang zonder toilet wilt zitten – al helemaal niet als je maar één toilet hebt – mijn advies is dan ook om alle spullen en benodigdheden al in huis te hebben. Zo kun je direct aan de slag en is het vast en zeker in een (lang) weekend af. 

Hieronder de stappen die wij gemaakt hebben tijdens het verbouwen van het toilet en ook een paar handige klustips!

Stap 1: het oude toilet eruit!

Wil je fijn aan de slag kunnen in het toilet? Haal dan alles eruit! Je hoeft natuurlijk niet het toilet zelf te slopen en ook andere spullen, die je wilt herbruiken, kun je gewoon even elders zetten.

Stap 2: de leidingen nachecken

Nu alles eruit is, is het slim om even de leidingen te checken. Loopt alles nog goed door? Moet er iets vervangen worden? Bij ons moest de riolering verlegd worden, aangezien wij toilet verder naar achteren plaatsten.

Stap 3: het toilet opnieuw opbouwen

Het ligt er een beetje aan hoeveel jullie tijdens de eerste stap eruit gehaald hebben. Maar waarschijnlijk staan alle muren nog omhoog (in tegenstelling tot bij ons dus 😉 ). Wel is het handig om de gipsplaten te vervangen met die groene platen (speciaal voor dergelijke ruimtes). Indien je het staande toilet vervang met een hangend toilet, is het ook handig om dan alvast de ombouw te maken voor het waterreservoir. 

Klustip: Vergeet niet een extra versteviging te maken op de plek waar het toilet komt te hangen.

Stap 4: tegelen maar!

Nu is het tijd om te tegelen. Wij kozen voor dezelfde tegels als in de badkamer en op de vloer dezelfde tegels als in de gang. Na het tegelwerk in de badkamer, ging ik hier zelf aan de slag. 

Lees ook: zelf een wand tegelen in 7 stappen »

Zie je het tegelen niet zitten? Bekijk dan eens naar deze inspiratieplaatjes voor een toilet zonder tegels.

Stap 5: het toilet ophangen

En dan rest nog de laatste stap: het ophangen van het toilet. Ook de wc-rolhouder en andere spulletjes kun je weer neerzetten en ophangen. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om in plaats van plankjes bovenin een kastje van IKEA op te hangen voor alle wc-rollen en schoonmaakmiddelen. 

Tadaa! Nu is heel je toilet verbouwt. 

Sign up for free class

It’s easy and free!


Grace

Grace

DIY-er & mama die gelooft dat iedereen een huis kan maken tot een thuis.

Ook interessant

Hoe installeer je inbouwspots in een bestaand plafond?
10 april 2024

Inbouwspots. Wie heeft ze nu niet in huis? Je ziet ze vaak in de badkamer, keuken en bij ons nu ook in de hal en woonkamer. Wil jij graag inbouwspots installeren in jouw plafond? Of het nu een bestaand plafond is of niet, hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.  Inbouwspots Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan is het altijd slim om een lichtplan te maken. Daarvoor moet je ook goed nadenken wat voor soort verlichting je in welke ruimte wil. Neem daarin ook zeker spots in mee, want spotjes bieden veel voordelen:Spotjes zijn ruimtebesparend;De meeste inbouwspots zijn strak en vallen totaal niet op;Er zijn mega mooie designspots;En je stoot je hoofd er nooit tegenaan.  Inbouwspots installeren Of het nu gaat om een inbouw- op opbouwspot, het is gemakkelijk om deze lichtpunten te installeren wanneer je een plafond gaat vervangen. Tenminste als je de spotjes op andere plekken wil hebben dan de huidige lampen. Door de plafondplaten te verwijderen, kun je alle draden opnieuw leggen en verplaatsen. Wil je echter enkel de lampen of (opbouw)spots vervangen voor mooie inbouwspots, dan kun je ook prima de inbouwspots installeren in jouw bestaande plafond. Denk daarbij aan het plaatsen van moderne LED inbouwspots ter vervanging van bestaande halogeen spots.  Stap 1: maak de juiste opening Allereerst moet je de juiste zaagmaat bepalen. Ga je de bestaande spots vervangen? Dan is er al een opening in het plafond en moet je goed opletten of de nieuwe inbouwspots …

voordelen om je was buiten te drogen
4 april 2024

Het is lente! En dat betekent ook weer dat de was weer buiten opgehangen kan worden. Ben jij ook zo dol op de geur van frisse was wapperend in het zonnetje? Of nog niet overtuigd en stop je ook nu nog alles in de droger? Hieronder de belangrijkste voordelen om je was buiten te drogen. Zelf ben ik zo iemand, die heel gemakkelijk alles in de droger gooit. Maar als het zonnetje schijnt, hang ik graag de was buiten te drogen. Het beddengoed is daarbij mijn favoriet om buiten aan de lijn te hangen. Geen idee waarom, maar ik word daar dus heen blij van.  Droogmolens Zelf hang ik de was buiten aan een droogmolen. Je hebt daarvoor verschillende handige opties. De Topspinner Droogmolen bijvoorbeeld. Deze molen draait voor jou, waardoor je zelf niet hoeft rond te lopen om de was op te hangen. Ideaal kan ik je vertellen! Maar je hebt ook de Lift-O-Matic is dan weer instelbaar op jouw ideale werkhoogte en de Essential Droogmolen neemt nauwelijks ruimte in je tuin in.Extra handig: de droogmolens zijn voorzien van speciale gaten in de armen waar je gemakkelijk kleerhangers aan ophangt.En kan je ergens een gat in de grond maken? Voor de WallFix Droogrekken volstaat een muur. Deze slimme droger met 24 meter waslijn biedt ruimte aan maar liefst twee wassen. Of ga, zoals wij voorheen, voor een roldrooglijn. Maar waarom zou je eigenlijk de was buiten drogen?  Voordelen van de was buiten drogen Het is GRATISEen droger gebruikt energie en kost dus geld, terwijl …

homewizard p1 meter
8 februari 2024

Jemig, wat schrok ik laatst van mijn maandelijkse verbruiksoverzicht van ons energiebedrijf. Ons energieverbruik is gewoon dik verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. WHAT!? Tijd om te besparen. Maar waarop? Daar kom je maar op één manier achter: meten.Dat meten kan heel simpel en eenvoudig met de Homewizard P1-meter. Dit kleine apparaatje kost je drie tientjes en klik je gewoon in je slimme meter. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de P1-meter te koppelen in de Homewizard app (gratis) en je kan direct zien hoeveel je op dat moment verbruikt en ook hoeveel je zonnepanelen leveren.  Live water-, gas- en energieverbruik meten​ Wij hebben de Homewizard P1-meter al ingeplugd in ons vorige huis en vooral mijn vriend is nog steeds mega enthousiast over de meter en app. Eerst vond hij het gewoon interessant om te zien welk apparatuur wat verbruikte. Hij kijkt er nog steeds elke dag wel op alsof het een soort facebook is, maar dan met leuke inzichten. En sinds kort hebben we ook de Homewizard WiFi watermeter, waardoor we ook het waterverbuik kunnen bijhouden. Besparen op je energieverbruik​ Een tip van mij: zet ook je energietarieven in de Homewizard app. Ik krijg namelijk best vaak te horen: "we hebben vandaag 4 euro aan energie verbuikt." Of iets in die trant. En dit klinkt misschien als een klein bedrag, maar dat dan keer 30 en het is niet zo leuk meer. En juist dat motiveert om te gaan besparen!Met de Homewizard P1-meter ingeplugd kun je op zoek gaan naar welke …

behang verwijderen: zo doe je dat
5 februari 2024

Wil jij graag behang verwijderen, omdat het een verouderd behangetje is of omdat je een ander behang erop plakken? Dat kan natuurlijk! Maar hoe? Met de juiste kennis en voorbereiding wordt het verwijderen van behang een succesvolle klus. Zelf ben ik dol op behangen. Je kunt met behang veel sfeer geven aan een ruimte. Maar wat als je op een behang bent uitgekeken of - net als ons - een huis koopt met overal geelachtig 'oma'-behang. In dat geval zit er maar een ding op: het behang eraf halen. Mocht het vliesbehang, vinylbehang of papierbehang zijn, dan is het zelfs een simpel klusje! En al helemaal met het juiste stappenplan en middelen. Wat heb je nodig? Afdekzeil Waterspuit of drukspuit Multifunctionele plamuurmes Behangperforator Met behang verwijderen is er een groot voordeel: behanglijm is op waterbasis. Dat betekent dat je met water de lijm eraf kan krijgen en dus ook het behang. Handig!  En dus ging ik aan de slag met heel wat meters behang om te verwijderen van de muren. En baan na baan heb ik heel wat tips & tricks verzamelt en de fijnste manier ontdekt als het gaat om behang verwijderen. Hieronder mijn uitgebreide stap-voor-stap handleiding om makkelijk behang te verwijderen. Voordat je verder gaat lezen, wil ik je graag nog één ding vertellen. Het kan zijn dat er glasweefselbehang op de muur zit. Dit zie je vaak in hele oude huizen en op bijvoorbeeld zolders van nieuwbouwhuizen. Weet je dat het behang dat je wil verwijderen glasweefselbehang is: …

Reacties

 1. Marie de Jongezegt:

  Antwoord
  februari 27, 2020

  Ons toilet is ook aan een opknapbeurt toe en we willen deze zelf gaan verbouwen. Mijn man is aardig handig dus dit moet vast lukken! Op dit moment zijn we al bezig met het zoeken naar tegels en een mooie wasbak.

 2. Vincent Rondwijkzegt:

  Antwoord
  mei 28, 2020

  Ons toilet moet binnenkort ook gerenoveerd worden. Naast dat deze erg verouderd is, moet onze riolering ook vernieuwd worden, omdat we veel problemen hebben gehad in het verleden. Goed dat jij je leidingen ook nog even nagecheckt heb!

 3. Nataliezegt:

  Antwoord
  september 8, 2020

  Toen wij dit huis kochten, was het toilet ook zoiets ter grootte van een inbouwkast. Dat was dus het eerste dat in de verbouwing ging. Ik stond er wel op dat het door een vakman gedaan werd. Mijn man is erg handig, maar als het op waterleidingen en afvoer aankomt, vertrouw ik liever op de professional.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *